Het nieuws uit Sint-Gillis-Waas

Een verzameling van vers nieuws zoals een gemeentelijke uitnodiging voor een infobeurs voor mensen met een handicap, de 'Dag van de Jeugd' en hoe sportief die jeugd wel is, de fuiven verlopen vreedzamer, de woninginbraken verminderen, de politie heeft nu een eigen website te bekijken door iedereen, de gemeente wil onderzoeken hoeveel afval kippen verwerken,  de brandweer rukte 455 keer uit en hun ambulance zelfs 907 keer en wat de lokale politie allemaal vaststelde de laatste week van maart.

Informatiebeurs voor mensen met een handicap
Het gemeentebestuur kondigt aan dat de vzw Reva in de maand mei de tweejaarlijkse informatiebeurs organiseert in Flanders Expo te Gent. Personen met een handicap, ouderen met beperkingen, hun familie, professionelen en vrijwilligers krijgen er info over producten en diensten. Ze wordt gehouden op 12, 13 en 14 mei.

Dag van de Jeugd.
Zondag 24 april beleeft de gemeente de "Dag van de Jeugd" waarop alle jongeren van 6 tot 18 jaar van 14 tot 17u heel wat zullen kunnen beleven op de terreinen van Houtvoort. Iedereen zal er zich creatief kunnen uitleven in een organisatie van de Jeugdraad.
Die jeugd van Sint-Gillis blijkt wel sportief te zijn want uit informatie via de sportcheque, is gebleken dat 43,2 % van de jeugd van 3 tot 18 jaar, aan sport doet. De meeste kinderen sporten in Sint-Gillis zelf: 70 %, 14% gaat naar Sint-Niklaas en 6,5% naar Beveren en evenveel naar Stekene. In de top 10 van de populairste sporten staat turnen op nr1 en dan volgen: 2. voetbal 3. tennis 4. dansen 5. volleybal.
In 2005 kunnen sportclubs een toelage krijgen wanneer ze extra aandacht besteden aan kwaliteit of wanneer ze een beleidsplan opstellen. Jeugdsportclubs die een eigen infrastructuur hebben krijgen die toelage eveneens.

Vreedzame fuiven
Uit gegevens van de politiezone Sint-Gillis-Stekene, blijkt dat de fuiven in de gemeente in een veel zachter klimaat verlopen. In 2004 schreef de politie slechts 12 pv's uit en dat is bijna de helft van deze die in 2003 werden opgemaakt. Toen waren er nog 23. De fuiven verliepen dus vreedzamer en ordelijker en dat was dan weer het gevolg van inspanningen van de organisatoren en het gemeentebestuur dat zich tenvolle achter het project "Geweldbeheersing op fuiven" schaart. Niet onbelangrijk hierbij is het snel en effici?nt opsporen van de amokmakers.

Een kwart minder woninginbraken
In de politiezone Sint-Gillis-Stekene, is het aantal effectieve woninginbraken met 25% gedaald. Stekene kende een daling met 28% en Sint-Gillis met 22%. Ook het aantal inbraakpogingen daalde met 40% met in Stekene zelfs met 47%. Redenen van die goede cijfers zijn een betere preventie, gerichte controles en effici?nt opsporingsonderzoek. De politie vraagt de inwoners ook  om zelf alert te blijven en bij elke verdachte handeling of gedrag, het te melden via noodnummer 101.

Website lokale politie
Reeds vanaf 1 maart kunnen inwoners van Sint-Gillis en Stekene vioa een website van de politie alle informatie opvragen over de politiezone. Ook de verschillende diensten, het beleid en zelfs gevoerde acties staan vermeld. De website kwam er via een burgerenqu?te waaruit bleek dat de inwoners er nood aan hadden. De website zorgt voor een betere communicatie tussen de burger en de politie. Surfen kan naar www.sint-gillis-waas-stekene.be

Hoeveel afval eten kippen?
De gemeente gaat een project opzetten om na te gaan hoeveel afval er wordt bespaard door kippen te houden. Daarom wil men aan 100 gezinnen maximum 3 kippen ter beschikking stellen. Het zijn alvast gezonde scharrelkippen. Er werden 100 kandidaten gezocht die voor elke kip een ruimte van ongeveer 10?  konden aanbieden. Dacht de gemeente de kandidaturen tot 15 mei te laten binnen komen, tot ieders verrassing was de dag na het bekendmaken de lijst al ingevuld. 

Veel interventies van de brandweer.
De brandweer van Sint-Gillis heeft in 2004  in totaal 455 interventies moeten uitvoeren. Op kop stond de wespenverdelging met 145 keer. De stormschade eiste de brandweer 89 keer op. Verder 48 kauwennesten verwijderen, 29 keer het wegdek reinigen en 25 keer de openbare weg vrijmaken en reinigen na een verkeersongeval.
Waar de brandweer specifiek voor bestaat, blussen van branden, was er 13 keer sprake in 2004. Daarvan waren er 4 woningbranden, 8 schouwbranden en 1 industriebrand.
De ambulance van de brandweer rukte 907 keer uit en legde 26.888 km af. Om de brandweer beter te leren kennen komt er dit jaar op zondag 11 september een opendeurdag in de kazerne van de Blokstraat. (F)

Resultaten lokale politie
De laatste week van maart heeft de politie op 15 snelheidsmetingen 2031 voertuigen gecontroleerd. 88 bestuurders reden te snel en kregen een pv aan de voet. Bij snelheidsmetingen met onderscheppingen werden 5 onmiddellijke inningen uitgeschreven.
Er moest ook onmiddellijk een boete betaald worden door 3 weggebruikers die hun valhelm niet droegen, voor 5 werd een onmiddellijke inningen geschreven voor het gebruik van de GSM achter het stuur en voor 1 een pv. Het hinderlijk parkeren werd bestraft met 4 processen-verbaal en 6 onmiddellijke inningen. Verder werd vastgesteld dat 6 voertuigen niet geschouwd waren en 4 niet ingeschreven. De bestuurders ontvingen een proces-verbaal. 7 voertuigen werden in beslag genomen omdat ze niet verzekerd waren.
Processen-verbaal waren er ook voor 2 bestuurders die het rood licht negeerden en voor een defect stoplicht.(F)