Actueel nieuws uit Groot-Beveren op 6 april

Nieuws uit Groot-Beveren over een gedenkplaat voor soldaten die met hun vliegtuig neerstortten in Haasdonk, het centrummanagement in centrum Beveren, een dikke Belgische primeur voor de brandweer, hoe de gemeente 60 jaar einde W.O. II gaat herdenken, waarover Open Monumenten dag gaat, er komt zeker een "Beveren Zingt", Kallo krijgt een beeld op het Gemeenteplein en diamanten en gouden koppels in april.

Gedenkplaat voor acht soldaten
HAASDONK. In de nacht van 24 op 25 april 1944 stortte in Haasdonk de Halifax-bommenwerper LW662 neer. Aan boord zaten 8 Canadese en Britse soldaten. Ze kwamen om het leven. Door het bestuur van het "Belgian Aviation History Association Archaeology Team" zal een gedenkplaat worden onthuld op zondag 24 april om 11.30u in de Heirbaan 93 te Haasdonk, op een perceel grond van de familie Van Laere. Aansluitend wordt door het gemeentebestuur een ontvangst met receptie aangeboden in het voormalig gemeentehuis van Haasdonk.
 
Centrummanagement krijgt vorm
BERVEREN. Nu de handelscentra in Antwerpen en vooral Sint-Niklaas momenteel ingrijpende wijzigingen hebben ondergaan, wil ook Beveren ernstige inspanningen leveren om de toekomst van de lokale handel in het centrum van de gemeente veilig te stellen.In Antwerpen gaat het om de heraanleg van de Leien en in Sint-Niklaas is er de oprichting van het Waasland Shopping Center, de heraanleg van de Stationsbuurt en de Grote Markt. Stuk voor stuk realisaties die als doel hebben de attractiviteit van het handelscentrum te verhogen en het de bezoekers of  klanten zo aangenaam mogelijk te maken.UNIZO, de vzw Winkelcentrum Beveren, Horeca Markt en het gemeentebestuur van Beveren hebben in nauw overleg beslist om in Beveren een centrummanagement op te richten als antwoord op de evoluties in de omringende handelskernen.
Dit centrummanagement kan bekeken worden als een vorm van publiek-private samenwerking, met als doel het vergroten van de aantrekkelijkheid van het centrum om zo meer bezoekers aan te trekken, hogere bestedingen te genereren en de verblijfsduur in het centrum te verlengen. Natuurlijk dat dit niet ten koste gaan van de leefbaarheid en veiligheid van dat centrum.
Op woensdag 20 april zal in CC Ter Vesten tijdens een informatievergadering een duidelijk beeld worden gegeven van het concept van een centrummanagement, de financiering en de concrete invulling ervan in Beveren.

Primeur voor Veiligheidsproject Waaslandhaven.
GROOT-BEVEREN. Na de zware brand in Katoennatie in 1996, werd het veiligheidsproject Waaslandhaven in het leven geroepen. Bij de brandweer van Beveren werden toen heel wat vragen gesteld. Ze wist dat snelheid en effici?ntie van groot belang zijn in noodgevallen. Maar onmiddellijk tot de gepaste actie overgaan, is zelfs voor ervaren hulpverleners en beleidsmensen soms minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Hoe krijg je immers snel een overzicht op de chaos die vaak gepaard gaat met rampen of ongevallen? En waar haal je in een mum van tijd correcte, actuele informatie voor een aangepaste, doeltreffende aanpak van zo'n crisissituatie?
De Beverse brandweer, een van de grootste korpsen van ons land, ging op zoek naar een passend hedendaags antwoord op deze vragen. Samen met netwerkleverancier Cisco
Systems werkten zij een oplossing uit die de communicatie bij noodinterventies in hun risicogebied gevoelig zal verbeteren. Het resultaat is er nu en Beveren heeft nu ??n van de eerste hulpdiensten in Europa die een dergelijk vernieuwend communicatiesysteem in huis heeft. Het zal op vrijdag 15 april tijdens een persconferentie door het brandweerkorps als een absolute primeur voor Belgi? worden voorgesteld. Dat zal gebeuren in aanwezigheid van burgemeester Smet, de betrokken Seveso-bedrijven en netwerkleverancier Cisco Systems.

60 Jaar herdenking einde W.O. II
GROOT-BEVEREN. Het gemeentebestuur en het Vredesgenootschap AXIS gaan op zondag 8 mei herdenken dat het 60 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog in 1945 eindigde. Daaraan gekoppeld is de bevrijding van de kampen. Om 8.40u is er een samenkomst op de Grote Markt om dan in optocht naar de Sint-Martinuskerk te stappen. Na de Eucharistieviering volgt om 10u een bloemenhulde aan de oorlogsmonumenten e, om 11u een Academische zitting in de Burgerzaal van het gemeentehuis.

 Planning van Open Monumentendag
GROOT-BEVEREN. In Culturele middens wordt reeds gedacht aan de Open Monumentendag van 2005. Het thema wordt: "Hout? stof tot nadenken". De bekende architect Rutger Steenmeijer die in de gemeente al heel wat werk verrichtte en betrokken is bij de Nationale Commissie rond Open Monumentendag, wil Beveren advies geven over de mogelijkheden om rond het thema te werken. Een werkgroep opteert om naast het kasteel Cortewalle, er nu de monumenten uit de deelgemeenten van boven de Expresweg bij te betrekken. Het is de bedoeling om vooral houten constructies en decoraties aan monumenten, in de aandacht te brengen. Aan het programma wordt gewerkt. Feit is dat Open Monumentendag in Beveren steeds meer bezoekers krijgt. In 2004 bijvoorbeeld, kwamen 600 bezoekers Cortewalle bezoeken van kelder tot zolder en Hof ter Saksen kreeg er 700. De absolute topper was het Fort van Haasdonk waar naar schatting 3000 bezoekers voor een overrompeling zorgden. De militaire overheid heeft al een verwittigende vinger uitgestoken  en gezegd dat zulk evenement niet meer mag georganiseerd worden. Er kunnen wel geleide bezoeken aangevraagd worden voor kleine groepen.

"Beveren zingt" komt er wel
GROOT-BEVEREN. In het kader van, een organisatie van "Beveren zingt", kwamen reeds 10 Beverse koren samen met het doel een eerste voorbereiding te schetsen voor de happening. Iedereen was enthousiast over het organiseren van een gezamenlijke koorhappening. Er is medewerking van de cultuurraad maar hoe "Beveren zingt" zal worden aangeboden wordt nog besproken. Er werd nu een vragenlijst van 6 vragen opgesteld waarop de diverse koren een antwoord moeten geven. Op  maandag 18 april komt er een nieuwe bijeenkomst op Cortewalle.

Beeld voor Gemeenteplein in ontwerp
KALLO. Het Gemeenteplein  dat weldra wordt heraangelegd, zal ook een kunstwerk krijgen dat de watersnood van februari 1953 in herinnering zal brengen. Na een tentoonstelling op Cortewalle werd de kunstenaar beeldhouwer Luc Van Soom gevraagd om een ontwerp te maken voor dat beeld. Hij ging ter plaatse kijken en in opdracht van de cultuurraad moest hij een voorontwerp en maquette  van het beeld maken. Het ontwerp gaat dan naar de werkgroep "Aankoop van kunstwerken" en Te Vesten stelt een dossier en dat wordt dan voorgelegd aan het schepencollege.

Diamant en goud
GROOT-BEVEREN. De maand april brengt in de gemeente voor twee koppels een diamanten bruiloft of 60 jaar getrouwd. Dat zijn Ward Vlegels en Louisa De Roeck uit de Ciamberlanidreef 64B13 Beveren en Alfred Findels en zijn dame Adrienne Callaert verblijvend in 'De Notelaar', Oude Zandstraat te Beveren. Het goud in april is er bij voor Melsele: Prosper van Stappen en Adrienne De Bock uit de Priemstraat 44, August Weekers en Maria Trogh uit de IJzerstraat 57, Michel Cools en Marie Louise Hiel, Fortstraat 14, Andr? Van der Weken en Margareta De Clerck, Spoorweglaan 132. In Verrebroek:  Alfons Lambin en Elza Boeijkens Jacquemijnslaan 5. In Beveren: Eduard Ryckaert en Paula Suy uit de Vrasenestraat 17B4, Omer De Prekel en Maria Van dam, Hof ter Wellelaan 18 en Julien Van der Venne en Leonia Andries, Polderstraat 30.(F)