DUOday doedag voor mensen met een arbeidsbeperking
REGIO. Het aantal vacatures stijgt volgens VDAB maar een krimpende arbeidsmarkt kunnen openstaande plaatsen maar moeilijk worden ingevuld. Tegelijk ondervinden mensen met een arbeidsbeperking moeilijk een baan. Om voor deze mensen meer kansen de creëren, is DUOday in het leven geroepen. Op 30 maart stellen honderden werkgevers in heel het land een stageplaats ter beschikking aan werkzoekenden met een medische, fysieke, verstandelijke of psychische beperking.
Ondanks het stijgende aantal vacatures en hoog aantal werklozen, geraken vacatures maar moeilijk ingevuld. De vijver van goede werkkrachten is dieper dan vaak wordt aangenomen. Er zijn immers heel wat mensen met een arbeidsbeperking die niet aan een baan geraken. De werkzaamheidsgraad van mensen met een arbeidsbeperking schommelt rond 40%, tegenover 70% bij mensen zonder beperking. Goed nieuws voor bedrijven: er is nog voldoende talent om vacatures in te vullen. Eén van de initiatieven om mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen is functiecreatie. Dat is een methode waarbij een bedrijf het takenpakket van bepaalde werknemers onder de loep neemt om de kerntaken aan te duiden. De overige taken worden na overleg uit het pakket gehaald en samengevoegd tot functies op maat van mensen die nu moeilijker de weg vinden naar een job. Op die manier kan je als werkgever een nieuwe arbeidsmarkt aanboren, kan je het hoger geschoolde personeel efficiënter inzetten en mogelijks hun werkdruk verlagen.
Adjunct directeur bij Kind en Preventie, Bjorn Slegers, paste deze methode succesvol toe in zijn organisatie: “Het werd steeds minder haalbaar om het licht administratief werk bij onze huidige medewerkers te leggen. Via Job-Link namen we iemand nieuw in dienst, maar we merkten al snel dat het geen match was tussen die persoon en de redelijk repetitieve taken die er moesten gebeuren. Daarop stelde Job-Link functiecreatie voor. We hebben dan samen een boeiend traject doorlopen. Niet enkel de noden van de nieuwe werknemer werden opgelijst, maar ook die van het huidige personeel en de organisatie. Zo kwamen we tot een nieuw werkpakket waar iedereen baat bij heeft.”
Hoewel functiecreatie dus een win-winsituatie creëert voor bedrijf en werkzoekende, vraagt deze methode een bepaald engagement van een onderneming. Een belangrijke voorwaarde om functiecreatie te laten slagen, is het leren kennen en durven ontdekken van de doelgroep. Bedrijven zijn vaak onvoldoende op de hoogte van de tewerkstellingsmogelijkheden en ondersteuning van deze werkzoekenden. Daarom is een eerste contact noodzakelijk om de drempel en de bijhorende twijfel weg te nemen.
DUOday als opstap naar functiecreatie
Tijdens DUOday op 30 maart stellen bedrijven een stageplaats ter beschikking aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking. De werkzoekende gaat dan in DUO met een werknemer van het deelnemende bedrijf. Dankzij deze sensibiliseringsactie kunnen mensen met een beperking écht tonen wat ze waard zijn. Bovendien biedt deze dag aan werkgevers de kans om kennis te maken met de vaardigheden, de inzet en de mogelijkheden van werkzoekenden met een arbeidsbeperking en met de ondersteunende dienstverlening. In onze regio doen onder meer De Droomballon uit Sint-Niklaas, kinderopvang Hermelijn uit Sint-Niklaas, kinderdagverblijf PieterNel uit Sint-Niklaas, GBS Lindenlaan uit Beveren, Sack Zelfbouw uit Temse en stad & OCMW Sint-Niklaas mee. (mb)
info: duoday.be, facebook.com/DUOday