Kruibeekse Mindermobielencentrale 'Taxi Service" zoekt vrijwilligers

KRUIBEKE. De gemeente kan al 20 jaar rekenen op de inzet van de vrijwilligers van een alternatieve vervoerdienst voor minder mobiele inwoners. Sedert 1998 werd de dienst volledig overgenomen door het OCMW zich en dat zette zich in om "Taxi Service" als een waardevol middel aan de bevolking aan te bieden. De dienst is aangesloten bij Taxistop van Gent of ook wel het Centrum voor Positieve aanwending, genoemd.

Het is een groep vrijwilligers uit Kruibeke die voor het vervoer in staat. De coördinatie gebeurt door een maatschappelijke assistent van de sociale dienst van het OCMW. De mindermobielencentrale vervoert mensen met een beperkt inkomen en die door ouderdom of ziekte, moeilijk gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. De vrijwillige chauffeurs rijden met hun eigen wagen. Door hun inzet worden mensen uit hun isolement gehaald.


Momenteel doen gemiddeld meer dan 40 mensen beroep op deze Taxi Service en 9 vrijwillige chauffeurs werken mee. Per jaar worden ongeveer 800 ritten uitgevoerd. Zo gezien is het aantal chauffeurs te beperkt en het OCMW doet dan ook een oproep tot vrijwilligers.


Wie rijdt met de wagen ontvangt 0,27 euro per kilometer en daarvan moet 0,038 euro per km aan de centrale worden betaald voor de omniumverzekering. De vergoeding is niet belastbaar omdat het geen winstgevende zaak is maar het gewoon bij een onkostenvergoeding blijft.


De gebruikers van de mindermobielencentrale Taxi Service Kruibeke, betalen 7 euro lidgeld of 3,5 euro voor een half jaar. Is het km-tarief 0,27 euro toch staat de minimumprijs op 2,5 euro. Er is ook wachtgeld voorzien van 1,50 euro per uur.


Wie zich wil melden als vrijwillige chauffeur, kan contact opnemen met het OCMW Kruibeke op 03.740.96.01 en 03.740.96.14. (F)