Kort nieuws uit Zwijndrecht (6 april 2005)

We verzamelden recent nieuws uit Zwijndrecht met de ballonmeeting van begin juli waarvoor drank-en eetstandjes worden gezocht en Marc Verhelst die een nieuwe ballon gaat dopen, er komt ook weer een pompoenwedstrijd, en ze rijden van mei tot juni met belgerinkel naar de winkel, de kermissen staan weer op de N70, de nieuwe Middenstands-en Bedrijvengids is in de maak, een Schotse avond van de Vlaams Caledonische Society. En dan is er nog de foto van "De Kikker" een Nederlandse ballon, een der grootste van Europa, die ook naar Zwijndrecht komt.

 

 

Uitnodiging voor eet- en drankstanden tijdens de ballonmeeting

De ballonmeeting , vorig jaar voor de eerste keer georganiseerd, is bij iedereen in de smaak gevallen en in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 juli komt de 2de uitgave er. De  Zwijndrechtse Ballonmeeting zal dankzij de plaatselijke ballonvaarder Marc Verhelst ook weer een 20-tal ballons naar het bedrijventerrein Westpoort krijgen om er, hopelijk bij beter weer dan in 2004, op te stijgen.


Was de weermaker niet van de partij, er was toch bijzonder veel volk aanwezig. Voor 2005 willen de organisatoren zorgen dat er voor die twee dagen voldoende te eten en te drinken is. Daarom dat de Zwijndrechtse verenigingen en de horeca weer de kans krijgen om tijdens het evenement dranken en snacks te verkopen.


Omdat het reglement wordt toegepast voor 'toevallige standplaatsen op het openbaar domein' zal een vergoeding van 0,62 euro per lopende meter standplaats aangerekend worden. De elektriciteitsvergoeding bedraagt 2 euro per aansluiting per dag. Wie van dit voorstel gebruik wil maken moet een schriftelijke kandidatuur stellen v????20 mei aan het gemeentebestuur van Zwijndrecht, dienst burgerzaken, Middenstand, Binnenplein 1, tel. 03.250.48.15, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er moet ook vermeld worden hoeveel lopende meters men wenst, de energiebehoefte en de soort snacks en/of dranken die zullen aangeboden worden.


Marc Verhelst zelf werkt hard om prachtige ballons naar Westpoort, aan het vroegere Van Pelt, vlakbij de E17, te krijgen. Hij zelf pakt uit met een nieuwe ballon die "Maintenance Partners" heet en op donderdag 21 april rond 18.45u zal worden gedoopt en ingehuldigd in het voetbalstadion van KSK Beveren. De meter van de nieuwe ballon is Veronique De Kock en peter Marijn De Valck. De presentatie in de business -seats en op de tribune gebeurt door Bart Vandenbossche. Een doop weliswaar, enkel voor genodigden!(F)

 

 

De pompoenwedstrijd
Omdat vorig jaar de pompoenwedstrijd met de 50 inschrijvingen een succes en gekoppeld werd aan de jaarlijkse veejaarmarkt in oktober, pakt het comite van de veejaarmarkt ook dit jaar uit met de wedstrijd. De hoop wordt uitgesproken dat er nog meer inschrijvingen zullen komen, zeker nu al vast staat dat er voor 500 euro aankoopcheques bij het Aveve Tuincentrumin de prijzenfarde zitten. Het aantrekkelijke was ook vorig jaar, dat er wordt gezocht naar de grootste, mooiste, lelijkste pompoen. De prijsuitreiking zal weer plaatsvinden na de veejaarmarkt van 3 oktober.


Nu al worden de scholen ingeschakeld en krijgen de leerlingen een set met alles er op en er aan om met de pompoenen te starten. De ouders kunnen hun kinderen stimuleren voor deelname aan de wedstrijd en ook wel een handje toesteken bij de "kweek". Iedereen uit Zwijndrecht mag deelnemen. De wedstrijd is er voor iedereen uit Zwijndrecht en iedere inwoner kan een pompoenkweekstartset krijgen. Inschrijving op voorhand is verplicht en dat zal weldra kunnen in het AC.

 

 

Met 'Belgerinkel naar de Winkel'
Zwijndrecht neemt dit jaar voor de eerste keer deel aan de mobiliteitscampagne van de Bond Beter Leefmilieu en Unizo "Met Belgerinkel naar de Winkel", waarbij het gebruik van de fiets om boodschappen te doen wordt gestimuleerd. De campagne loopt van zaterdag 7 mei tot zaterdag 25 juni. In de gemeente zijn er in totaal 66 handelaars die deelnemen en waar stempels voor de spaarkaarten en de te winnen prijzen kunnen bekomen worden. In Burcht zijn er 18 zaken terwijl in Zwijndrecht zelf de winkelstraat Statiestraat met 25 deelnemers veruit meest winkels heeft waar met belgerinkel heen kan worden gereden. De deelnemende handelaars zullen herkenbaar zijn door de posters met het logo van de actie. Fietsenzaak 'Het Veloke" van de Heirbaan te Burcht, neemt deel aan de actie "Fietsnazicht". Primator Zwijndrecht heeft een te druk werkschema om deel te nemen aan het gratis nazicht maar net als  Het Veloke, wordt wel financieel gesteund om de prijzenpot erg interessant  te maken.
In Zwijndrecht werken ook Unizo-Burcht, Verenigde Zwijndrechtse Zelfstandigen, de adviesraad voor Zelfstandigen en Vrije Beroepen, en het gemeentebestuur mee aan deze campagne. Op de startdag 7 mei, tussen 10 en 12u, rijden schepenen en gemeenteraadsleden de campagne in met een fietstocht van aan het administratief centrum naar winkeliers.


 Volle spaarkaarten kunnen ingediend worden bij alle deelnemende handelaars, ten laatste op 28 juni. Daaruit worden de winnaars geloot en de prijzenpot staat op 1.500 euro met o.a. twee fietsen, fietsbenodigdheden en een aantal aankoopcheques.


Goed om weten is ook dat tijdens de campagneperiode ook een stempeltje wordt gegeven bij het laten graveren van een fiets in het gemeentemagazijn, Laarstraat 90.

 

 

Sinksenkermis en grote kermis
Ter gelegenheid van de  komende Sinksenkermis van vrijdag 13 tot dinsdag 17 mei en de Grote Kermis van vrijdag 10 juni tot donderdag 16 juni worden de kermiskramen worden opgesteld op de N70. Daarom dat het verkeersvrij wordt gemaakt van Dorp West 14 aan de vluchtheuvel tot Dorp Oost 11, de gemeentelijke parking 1 aan de R. Orlentstraat en deze straat van het kruispunt met de Kerkhofstraat tot het kruispunt met de N70. Er komt weer een omleiding langs de Van Roeyenstraat en uit de richting van Linkeroever langs de Van Goeystraat. Ook de bussen van De Lijn volgen deze.

 

 

Nieuwe Middenstands- en bedrijvengids
De Middenstands-en bedrijvengids die in 2003 bij bijna 7000 gezinnen werd afgeleverd, is na 2 jaar wel aan een herziening toe. Hij wordt geactualiseerd en ook wat aangepast. Zo komt er nu een alfabetische lijst van de handelaars en een stratenplan waarop te handelaars te vinden zijn. De drukker wordt eind mei aangeduid volgens een selectieprocedure. Hij drukt de gids gratis dankzij advertentie-inkomsten.


Begin juni zullen de bedrijven of zelfstandigen en handelaars hun informatie kunnen controleren of die wel correct zal afgedrukt worden. Ze zullen ook vernemen wie de drukker is en krijgen een lijst van de goedgekeurde reclametarieven. Voordelige reclametarieven aanbieden aan de handelaars was onder andere een toewijzingscriterium.


In de gids komen van elk zakenmens de naam, adres en telefoonnummer en die worden gratis gepubliceerd in de gids. Wie nog  zijn e-mailadres, faxnummer of website wil vermelden of extra reclame wil voeren, kan dit enkel via een overeenkomst met de aangewezen drukker.

 

 

Daar zijn de Schotten
 De Vlaams Caledonische Society vzw die vrienden verzamelt die het voor Schotland hebben, brengt regelmatig activiteiten naar buiten. Zo is er op vrijdag 22 april een Schotse avond in het Gildenhuis. Er worden dia's getoond over Schotland in een organisatie van het Davidsfonds. Er wordt wel gevraagd om vooraf in te schrijven bij Kris De Meulenaere, Adh. Borinstraat 29, tel.: 03.254.04.52. Leden betalen 7 euro en niet-leden 9 euro. (F)