21ste Verkeersveilige Dag Oost-Vlaanderen
REGIO. Maandag 27 februari werd in Oost-Vlaanderen voor de 21ste keer de Verkeersveilige Dag georganiseerd. Met deze jaarlijkse dag herdenkt de provincie dramatische kettingbotsing op de E17 ter hoogte van Nazareth van 27 februari 1996. Daarbij vielen 10 doden en 56 zwaargewonden. Onder meer snelheids- en alcoholcontroles moet de focus op verkeersveiligheid houden.
27 februari 1996 is een zwarte dag in de verkeersgeschiedenis van Oost-Vlaanderen. Bij een kettingbotsing op de E17, ter hoogte van Nazareth, waren meer dan 200 voertuigen betrokken en vielen 10 doden en 56 zwaargewonden. Om die tragedie te herdenken wordt sindsdien jaarlijks een verkeersveilige dag gehouden ofwel een dag waarbij gelijktijdig in de hele provincie verkeerscontroles worden gehouden. "We mogen niet vergeten dat overdreven snelheid nog steeds de belangrijkste oorzaak van ongevallen op de Belgische wegen is: het is bijgevolg cruciaal om verkeersveilige dagen zoals deze te organiseren en gerichte snelheidscontroles te houden.", aldus Gouverneur Jan Briers.
Alle politiezones deden mee, uitgezonderd de zone Aalst vanwege carnaval. Zo'n 164 manschappen voerden op 128 strategische plaatsen controles uit. Het aantal op snelheid gecontroleerde voertuigen ligt met 51 632 voertuigen bijna 19% lager dan vorig jaar. In onze regio piekt het aantal overtreders in de politiezone Kruibeke-Temse, waar 19,1% te snel reed.
In onze regio - de zones Waasland-Noord, St-Niklaas, Kruibeke-Temse, Lokeren en Hamme-Waasmunster samengeteld - werd de snelheid van 7848 voertuigen gemeten. Daarvan reden er 710 sneller dan toegelaten. In 3 gevallen trok de politie het rijbewijs van de bestuurder onmiddellijk in.
Het aantal opgelegde ademtesten lag met 1300 beduidend lager dan vorig jaar (1764). Elf bestuurders (t.o.v. 7 in 2016) hadden een strafbaar alcoholgehalte, waarvan 3 hun rijbewijs onmiddellijk werd ingetrokken op last van het parket. In het Waasland legden 115 bestuurders een ademtest af en allen bliezen 'Safe'. Daarnaast werd er ook gecontroleerd op druggebruik. In totaal legden 104 personen een drugtest af. In 7 gevallen werd nog een speekseltest afgenomen en in 4 gevallen een bloedstaal.
Opvallend: het aantal bestuurders zonder geldig rijbewijs/verzekering lag beduidend lager. Eenzelfde trend is vastgesteld voor het GSM-gebruik achter het stuur of het niet dragen van de gordel. (mb)