Sint-Niklaas wil strikte opvolging ophokplicht
SINT-NIKLAAS. Het vogelgriepvirus is (terug) in het land. Op 1 februari werd het virus geïdentificeerd bij een hobbyhouder in de gemeente Lebbeke. Hierdoor geldt sinds 2 februari voor alle pluimveehouders in ons land de ophokplicht. Het stadsbestuur van Sint-Niklaas roept alle pluimveehouders op om de richtlijnen daarover strikt na te leven.
Dat betekent dat alle pluimvee moet worden opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten), zodat contact met wilde vogels onmogelijk is. Verder zijn alle verzamelingen van pluimvee en andere vogels, waaronder ook markten, verboden.
Sinds 10 november 2016 is er verhoogd risico op het vogelgriep en zijn de preventiemaatregelen versterkt. Zo moet pluimvee van geregistreerde pluimveebedrijven worden opgehokt of afgeschermd om contact met wilde vogels te vermijden. Daarnaast moet het voederen en drenken van pluimvee en andere vogels binnen gebeuren of op met een afscherming zodat contact met wilde vogels onmogelijk is. Ook is het verboden om pluimvee en andere vogels water te geven dat afkomstig is van oppervlaktewatervoorraden of regenwater dat ook toegankelijk is voor wilde vogels, tenzij dat water werd behandeld om eventueel aanwezige virussen te inactiveren.
Het H5N8 vogelgriepvirus werd sinds eind oktober 2016 in Europa opgemerkt. Dit virus wordt verspreid door trekvogels, in het bijzonder watervogels op weg naar het zuiden. Tot nu toe werden uitbraken gevonden op pluimveebedrijven in de volgende Europese landen: Frankrijk, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Denemarken, Zweden, Kroatië, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Griekenland, Servië, Bulgarije, Roemenië en Oekraïne. In al deze landen en in Zwitsers, Ierland, Finland, Slovenië en Spanje zijn ook besmettingen bij wilde watervogels vastgesteld.
Het virus kan zich snel verspreiden en zal gemakkelijk kippen en kalkoenen besmetten en daar veel sterfte veroorzaken. Er zijn voor dit virus nog geen problemen bij de mens gemeld. (mb)