Kort nieuws uit Temse

TEMSE. Een verzameling van recent nieuws uit de gemeente Temse met Piet De Nil die 60 jaar priester is, Steendorpenaar Karel Goessens die 47 jaar in de Kerkraad zit, het heropmeten van het kadastraal plan van de Boelwerf, de finale van 5 biljartkampioenschappen in de feestzaal van het gemeentehuis, met de sportdienst naar de sportdag voor 50+, de tentoonstelling van Jacky Van den Berghe in het Gemeentemuseum, een korte sluiting van het Scheldebad, april brengt muziek in Temse en vanaf 7 jaar kan iedereen als beginner leren 5km te joggen.

 

 

E.H. Piet De Nil, 60 jaar priester

TEMSE. Op zondag 3 april vierde geboren Temsenaar Piet De Nil, erepastoor van Puivelde-Belsele, zijn diamanten priesterjubileum in zijn geboorteplaats. De eucharistieviering in de dekenale kerk werd gevolgd door een receptie en een feestmaal in Salons Den Oever. Daar werd hij namens de gemeentelijke overheid gehuldigd door burgemeester Luc De Ryck.Piet De Nil werd geboren in Temse op 17 oktober 1917. Op 8 april 1945 werd hij in Gent door Mgr. Coppieters tot priester gewijd. Hij was achtereenvolgens onderpastoor in Vlierzele, Nieuwerkerken, Sint-Macharius Gent en Burcht. Daarna werd hij in 1969 pastoor van Puivelde en bleef dat tot1998. De jubilaris, die nog steeds een uitstekende gezondheid geniet, verblijft nog steeds op de pastorie in Puivelde.(F)

 

 

Kerkraad en parochie huldigen Karel Goessens in Steendorp
Op zondag 3 april brachten de kerkraad en de parochiegemeenschap van Steendorp hulde aan de 87-jarige Karel Goessens. Hij maakt 47 jaar lang deel uit van de kerkraad, waarvan 46 als voorzitter. Tijdens een feestelijke eucharistieviering ontving hij het platina ereteken van Sint-Bavo, een hoge kerkelijke onderscheiding. Daarna werd hij gehuldigd in de Sint-Henricusschool. Namens de kerkraad werd het woord gevoerd door Stefaan Cleiren, namens het gemeentebestuur door burgemeester Luc De Ryck. Karel Goessens dankte met een hartelijk wederwoord.


 
Kadastraal plan ex-Boelwerf wordt heropgemeten

Sinds een paar weken is de Administratie van het Kadaster uit Gent bezig met de heropmeting van het kadastraal plan van de ex-terreinen van de Boelwerf. De aanleiding daarvoor is de herbestemming en herinvulling van de gronden.


Het opnieuw meten van de gronden beperkt zich tot het opzoeken van de bestaande grenzen en - door middel van elektronische afstandsmeting - de eigenlijke opmeting ervan. De hermeting, die gebeurt met de meest gesofistikeerde apparatuur, zal nog verscheidene weken in beslag nemen. De metingen hebben geen fiscale of andere bijbedoelingen. De hermeting betreft de eigendommen die aan 'De Zaat' palen in de Oeverstraat, Leie, Cauwerburg, Esdreef, Albert Rodenbachlaan en Felix Timmermanslaan.


Burgemeester Luc De Ryck weet dat de bestaande kadastrale plannen van het gebied dateren uit de periode 1830-1840. Hij zegt: "Ondanks de primitieve middelen van die tijd, zijn zij in de regel zeer accuraat. De herbestemming van de ex-terreinen maakt uiteraard een actualisering noodzakelijk." (F)

 

 

Finales van 5 biljartkampioenschappen van Temse

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het Biljartverbond van Temse werden 5 kampioenschappen georganiseerd en de finales zullen worden vanaf 10u gespeeld in de feestzaal van het gemeentehuis op zaterdag 9 april. Er zijn  3 kampioenschappen carambole met in de lage reeks, handicap 25-49 om 10u: Roger Servotte tegen Tony Van Hoorde. In de hoge reeks, handicap 50-99 om 13u: Willy Viaene tegen Gilbert Colaes en dan in ereklasse, handicap +100 om 17u: Walter Vermeulen tegen Willy Viaene.


Het kampioenschap der kampioenen, waarvoor alle kampioenen uit de 50-jarige geschiedenis werden uitgenodigd brengt in de lage reeks om 11u  Patrick Lemmens tegen Julien De Cauwer en in de hoge reeks om 13u Willy Viaene tegen Gilbert Colaes
Om 19 u. geeft Roger Van Hoeylandt een demonstratie drieband en om 20 u. vindt de prijsuitreiking plaats geleid burgemeester Luc De Ryck. Het is een organisatie van het Biljartverbond van Temse in samenwerking met het gemeentebestuur.


Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag wordt een jubileumbrochure uitgegeven. Zij ligt ter inzage tijdens de finales en zal daarna, wanneer alle resultaten bekend zijn, haar definitieve vorm krijgen. Bestellingen kunnen ter plekke geplaatst worden bij secretaris Jos Vosters.(F)

 

 

Naar de sportdag voor 50+
De 50-plussers die mee willen naar de Sportdag voor ,50+ die in het kader van "Waasland in Beweging" wordt georganiseerd op donderdag 28 april in de sporthal 'Hoogendonck' te Waasmunster, moeten zich haasten om in te schrijven want dat kan maar tot vrijdag 8 april op de sportdienst in het Gemeentehuis. Op de sportdag kan gekozen worden uit 4 verschillende sporten. Inschrijven kost 6 euro zonder middagmaal en 16 euro met middagmaal. Verder is in da geld begrepen: de deelname aan de sporten; sportverzekering, koffie en gebak en het optreden van Monica met dansgelegenheid.

 

 

Tentoonstelling van beeldend kunstenaar Jacky Van den Berghe

Op vrijdag 8 april vindt de vernissage plaats van een tentoonstelling van de werken van Jacky Van den Berghe. De tentoonstelling zal tot zondag 24 april kunnen bezocht worden in het Gemeentemuseum in de Kasteelstraat.
 Jacky Van den Berghe is geboren in Hamme , maar woont in Temse. Hij volgde een klassieke academieopleiding in tekenen, schilderen, etsen van 1956 tot1967, waarna hij zich ook bekwaamde als glazenier. Hij is houder van het pedagogisch diploma  en kwam tot bredere ontplooiing door zelfstudie met vooral filosofie en psychologie.


Van 1964 tot 1990 exposeerde hij zowel individueel als in groepsverband. Zijn tentoonstelling in Temse is de eerste sinds 1990. Zijn oeuvre evolueerde van werkelijkheidsgetrouwe weergave in lichaamschappen over expressionisme als zielschappen, naar abstract werk of geestschappen.  Commercialiteit is volledig weggeband uit zijn werk, dat een eigenzinnig karakter heeft en authenticiteit uitstraalt.


De jongste jaren schrijft hij ook veel zoals een filosofisch onderzoek naar de dingen achter de dingen en teksten die hij lanceert onder de noemer filo?e. De expo wordt begeleid door een brochure die 5 euro kost.
De tentoonstelling is toegankelijk van zaterdag 9 tot en met zondag 24 april, elke zater- en zondag van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u.(F)

 

 

Scheldebad gesloten
Zaterdag 9 april zal het Scheldebad voor het publiek gesloten zijn van 10 tot 13u. Dat is een gevolg van het feit dat de redders dan een wettelijk verplichte bijscholing volgen.(F)

 

 

Er zit muziek in Temse
In de maand april klinkt er heel wat muziek in de gemeente. Op zondag 17 april om 15u speelt het Willy Claes Quartet "Memories of You" in de Theaterzaal Roxy. Het is een organisatie i.s.m. de gemeentelijke seniorenraad. Kaarten kosten 10 euro, te bekomen op tel. 03.771.00.03 of bij de bestuursleden van de Seniorenverenigingen.
Vrijdag 22 april komt er in de Sint-Jozefkerk op de Velle, een recital van het Johannatrio met klavier, hoorn en viool. Dit concert voor fijnproevers begint om 20.15u en kost 9 euro. Kaarten te bekomen op tel.: 03.771.00.03. Tenslotte volgt op zondag 24 april om 11u nog een aperitiefconcert van de leraars en leerlingen van de Muziekacademie van Temse. Het vindt plaats in Theaterzaal Roxy en de toegang is gratis.

 

 

Start to Run of joggen voor beginners
De gemeentelijke sportdienst organiseert gedurende 10 weken hoe iemand de conditie kan opbouwen en 5 km kan leren joggen. "Start to run" is oefenen onder deskundige leiding op dinsdag- en donderdagavond om 19.30u op de sportvelden F. Schuerman aan het Hoevecomplex. Iedereen ouder dan 7 jaar is welkom dat vanaf dinsdag 12 april, de startdag. De cursus eindigt op dinsdag 21 juni. Info en inschrijven op de sportdienst op het gemeentehuis of tel.: 03.710.12.40. De kostprijs staat op 10 euro met inbegrip verzekering.(F)