Reglement voor brandveiligheid op markten

KRUIBEKE. De hulpverleningszone Waasland heeft een preventiereglement uitgewerkt voor de brandveiligheid op markten en braderijen. Via de veiligheidco?nator Roger Weyn, zal de gemeente Kruibeke alles nauwlettend opvolgen. Alle Wase gemeenten zullen inspanningen leveren om de brandveiligheid te garanderen.

De controle op goede elektrische aansluitingen met passende stekkers, gebeurt al lang maar er is heel wat meer.  Elektrische installaties moeten voldoen aan een 5-jaarlijkse controle. Wie elektrische kabels over de baan legt, moet die beschermen met eventueel een houten goot. Alle toestellen die aanwezig zijn moeten een CE-keurstempel hebben en zo voldoen aan Europese veiligheidsnormen.


De invalswegen naar de markt en de doorgang tussen de kramen, moeten 4 m breed en hoog zijn voor de brandweervoertuigen. Zij moeten tot 40 m kunnen naderen tot alle doorgangen. De kramen moeten hun flappen kunnen omhoog of omlaag brengen zodat de 4 m gewaarborgd is. Volgens veiligheidschef Weyn is Kruibeke goed geschikt om veilig te benaderen.


Een marktterrein of braderij moet afgesloten zijn met een nadar met de vermelding "Verboden parkeren of fietsen te plaatsen". De brandweer moet immers kunnen passeren. De voertuigen van de marktkramers, die er niet nodig zijn moeten er weg. Dat geldt ook zo voor rommelmarkten en daar zijn wel eens problemen.


De kramen die gebruik maken van grote flessen gas, worden op een speciale plaats gezet. Nooit mag dat aan een keldergat of een rioolmond  zijn want gas is zwaarder dan lucht. Vooral ook op een braderij wordt rekening gehouden met de plaats waar die gasflessen staan. De veiligheid bepaalt het. Ook de hydranten, waar de brandweer water neemt, moeten steeds vrij blijven en bereikbaar zijn. Hetzelfde geldt voor gasaansluitingen.
Versieringen in kramen moeten uit niet ontvlambaar materiaal zijn. Ballonnen mogen dus niet gevuld zijn met brandbaar gas. Aan de verlichting mag geen versiering hangen. Generatoren moeten op een veilige plaats staan. De brandstof zit in ijzeren bussen en de uitlaatgassen moeten weg kunnen. 


Frituurtoestellen die op markten of braderijen gebruikt worden moeten uitgerust zijn met een thermostaat. Ze moeten een aangepast deksel bezitten en een blusdeken om eventueel de vlam te doven. Voor het gebruik van heel wat te gebruiken brandstoffen is advies van de brandweer nodig. Marktkramers die gebruik maken van een verwarmingsbron moeten in het bezit zijn van een gekeurd blusapparaat.


Wie een braderij organiseert moet steeds bij de brandweer terecht komen want een inspectie is nodig. Met het nieuwe preventiereglement is het wel wat strenger geworden. (F)