Enkel Vrasene getroffen door afschakelplan
BEVEREN. Deze winter dreigt bij bepaalde weersomstandigheden een stroomtekort, waardoor sommige delen van het land van het stroomnet geschakeld worden. Uit het afschakelplan blijkt dat voor de gemeente Beveren enkel deelgemeente Vrasene kans heeft op een stroomonderbreking.
Vrasene is aangesloten op hoofdtransformatorpost Sint-Pauwels, die is ingedeeld in schijf 2 van het afschakelplan. Er kan geen herschakeling gebeuren naar hoofdtransformatorpost Beveren omdat daar een ander voltage wordt gebruikt. De gemeente laat weten dat de betrokken inwoners 24 uur op voorhand op de hoogte worden gebracht. Om de inwoners op de hoogte te brengen, zal de gemeente verschillende communicatiekanalen gebruiken, waaronder bewonersbrieven en DOMINO, het telefonisch alarmeringssysteem van de gemeente.
aandachtspunten
Hoewel een afschakeling niet meteen voor morgen is, zijn er toch een aantal zaken waar de gemeente aandacht aan geeft. Zo legt de gemeente in geval van uitval de nadruk op nabuurschap en redzaamheid. Familieleden, vrienden en buren worden daarbij opgeroepen om zich te bekommeren om minder zelfredzamen. De gemeente voorziet niet in noodstroom voor particulieren en bedrijven.
De gemeente zal wel aandacht hebben voor de zorg voor echt hulpbehoevenden en niet-zelfredzamen, de kwetsbare voorzieningen die in de problemen kunnen komen en de openbare orde en veiligheid en de hulpverlening. Omdat bij stroomuitval vaste telefonie en internet bijna onmiddellijk wegvallen, zal de gemeente ervoor zorgen dat de bewoners van de afgeschakelde zone de mogelijkheid zullen hebben om bij dringende gevallen toch het Hulpcentrum 100 te kunnen bereiken.
afschakeling
Dergelijke afschakeling verloopt in verschillende stappen. Tot zeven dagen op voorhand krijgt de regering een verwittiging van Elia, waarna die maatregelen kan treffen zoals de uitschakeling van straatverlichting of verlichting van openbare gebouwen en monumenten. Wanneer die onvoldoende blijken,
kan de minister beslissen om over te gaan tot een effectieve afschakeling van een of meerdere schijven. Dit om de stabiliteit van het netwerk te verzekeren en een echte black-out te voorkomen. De beslissing tot afschakeling wordt meegedeeld aan de vooravond van een afschakeling. In principe wordt afgeschakeld tijdens de uren van piekverbruik: in de winter is dat vaak tussen 17 en 20 uur 's avonds.
De afschakeling zelf verloopt in fasen. Daardoor zullen sommige straten sneller opnieuw elektriciteit hebben dan andere. Voor bedrijven met een eigen cabine kan het langer duren omdat die manueel terug aangesloten moeten worden.
De meeste risicolocaties bevinden zich in het centrum van Vrasene. Een aantal KMO’s, landbouwbedrijven en het woonzorgcentrum beschikken over vaste of gehuurde noodstroomvoorziening en hebben zich al georganiseerd of zijn daar mee bezig. Voor het woonzorgcentrum Sint-Elisabeth, dat wordt uitgebaat door het OCMW van Beveren, is een scenario uitgeschreven een een stappenplan uitgewerkt. Dat voorziet onder meer in de huur van een noodstroomgenerator - de elektriciteitsvoorziening werd hiervoor aangepast - en het klaarhouden van extra vrijwilligers voor de evt. opvang van de bejaarden.
communicatie
Via de gemeentelijke website en het magazine Onze Gemeente zal de gemeente tips geven om het gebruik van elektriciteit te beperken. Inwoners van Vrasene zullen nog een aparte bewonersbrief krijgen met extra uitleg.
Bij een effectieve afschakeling zal ook het crisiscommunicatiesysteem Domino ingezet worden. Wie zich niet geregistreerd heeft op dat systeem, kan dat alsnog doen via de website www.beveren.be/domino. De gemeente zet ook de sociale media Facebook en Twitter in om inwoners te informeren.
De FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie heeft een infolijn met gratis nummer ter beschikking gesteld. Op het nummer 0800 120 33 kunnen inwoners terecht voor algemene vragen over het afschakelplan en tips over preventieve maatregelen.
Het gemeentebestuur zal ook een infonummer ter beschikking stellen waar inwoners van de gemeente Beveren terecht kunnen voor en na de afschakeling. Tijdens de afschakeling wordt afgeraden om te telefoneren om informatie te vragen. Dit om de belasting van het telefonienetwerk te minimaliseren en noodzakelijke oproepen naar het hulpcentrum 100/112 langere tijd mogelijk te maken.
Meer informatie over het risico op schaarste in België en hoe u een afschakeling kunt helpen vermijden: offon.be. (mb)