Voorlopige balans pinksterstorm: 185 miljoen euro schade
REGIO. Dat de hagelstorm tijdens het pinksterweekend lelijk huis heeft gehouden in onze contreien is een open deur intrappen. Uit informatie van 59 Oost-Vlaamse gemeenten blijkt dat de onweders vooral schade aanrichten op de as Evergem, Lokeren, Sint-Niklaas. Van die 59 gemeenten gaven er 17 schade aan, samen goed voor ruim 185 miljoen euro. Alleen al in Beveren wordt de schade geraamd op 32,5 miljoen euro. Koploper is Sint-Niklaas met 85 miljoen euro schade.
Tussen 7 en 9 juni 2014 trokken zware onweders over ons land met heel veel schade tot gevolg. Vooral de hevige hagelbuien lieten een spoor van vernieling achter. “Veel burgers maar ook bedrijven hebben de voorbije dagen een inventaris opgemaakt van de schade. Ondertussen zijn verzekeringen aangesproken voor een vergoeding maar niet iedereen en alles zal op die manier kunnen worden vergoed. In dergelijke gevallen kan het Rampenfonds een oplossing bieden. Kort na de onweders heb ik dan ook mijn diensten de opdracht gegeven om de schade bij alle 65 Oost-Vlaamse gemeenten in kaart te brengen. Vandaag hebben we een voorlopige balans opgemaakt, op basis van de informatie van 59 gemeenten. Volgende week zal ik een geactualiseerd dossier indienen bij de directie Rampenschade van de FOD Binnenlandse Zaken. Ik zal ook aandringen bij de minister van Binnenlandse Zaken om haar onderzoek zo snel als mogelijk op te starten.”, laat provinciegouverneur Jan Briers weten.
harde cijfers
De cijfers zijn hallucinant: Sint-Niklaas telt tot hiertoe 9987 dossiers met een geraamde schade van 85 miljoen euro. We zetten de cijfers van de andere gemeenten met veel schade op een rij:
Beveren, 6500 dossiers, geraamde schade: 32,5 miljoen euro
Evergem, 5100 dossiers, geraamde schade: 31.500.000 euro
Lokeren, 2775 dossiers, geraamde schade: 23.475.000 euro
Gent, 1355 dossiers, geraamde schade: 19.546.000 euro
Kruibeke, 800 dossiers, geraamde schade: 12.350.000
Waasmunster, 1100 dossiers, geraamde schade: 8.000.000 euro
Knesselare, 570 dossiers, geraamde schade: 2.500.000 euro
ramp of geen ramp?
Vooraleer de hagelbuien tot ramp worden erkend, moet er een onderzoek worden ingesteld. Dat kan pas als elke gouverneur een dossier heeft ingediend dat het schadebeeld in zijn/haar provincie weergeeft. Dan start een hele procedure waarbij onder meer elk natuurfenomeen apart zal worden onderzocht. Als de onweders effectief als ramp worden erkend, wordt een Koninklijk Besluit ondertekend dat vervolgens zal verschijnen in het Belgisch Staatsblad. Burgers die schade hebben geleden, kunnen vanaf deze publicatie een dossier bij het Rampenfonds van hun provincie indienen. Zij krijgen daarvoor 3 maanden de tijd, tot de laatste dag van de derde maand volgend op de maand van de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad.
Het is moeilijk in te schatten wanneer de beslissing tot al dan niet erkenning wordt genomen. Ervaring leert dat dit enkele maanden tot een jaar kan aanslepen.
Wie vragen heeft, kan terecht bij de dienst Rampenfonds Oost-Vlaanderen op het nummer 09 267 88 22. (mb)