Akkoord over introductie vloeibaar aardgas in de binnenvaart
ANTWERPEN. De havenbedrijven van Antwerpen, Mannheim, Rotterdam, Straatsburg en Zwitserland hebben een samenwerkingsverband ondertekend voor de introductie van LNG in de Europese binnenvaart. De havenbedrijven gaan samenwerken op vlak van onderzoek, promotie, kennisoverdracht, regelgeving en bunkerinfrastructuur.
De afspraken werden gemaakt in het kader van het TEN-T project LNG Masterplan Rijn-Main-Donaucorridor, waar alle deelnemers ook bij betrokken zijn. Doel van het LNG Masterplan is het op volledige schaal inzetten van vloeibaar aardgas als brandstof voor de binnenvaart in de Rijn-Main-Donaucorridor. Schepen die varen op LNG veroorzaken nauwelijks uitstoot van zwavel en stikstofoxiden en fijn stof. Dat er onderzoek wordt gedaan is geen overbodige luxe. In 2015 worden in de ECA-zones (Emission Control Area’s) scherpere zwavelemissienormen van kracht. Het vloeibaar aardgas wordt dan ook gezien als een duurzaam alternatief voor klassieke scheepsbrandstoffen. De Europese Unie steunt via het TEN-T programma met een subsidie van € 40 miljoen een LNG infrastructuur voor het Rijn-Main-Donau gebied.
De Antwerpse haven is al langer intensief bezig met voorbereidingen om tegen 2015, wanneer de verstrengde IMO-zwavelnormen van kracht worden, LNG op een veilige en efficiënte manier aan schepen aan te bieden in de Antwerpse haven. In het kader daarvan werden op 9 maart 2014 procedures gepubliceerd die veilig bunkeren van LNG in de Antwerpse haven mogelijk maken. De subsidies van het LNG Masterplan zullen bijdragen bij de investering van het Havenbedrijf in de bouw van een LNG bunkerstation voor de binnenvaart, waarvan de oplevering eind 2015 voorzien wordt. (mb)