Pilootpoject in Kieldrecht voor "Zonder is gezonder!"

De gemeente Kieldrecht werd als pilootgemeente uitgekozen om het bestrijdingsmiddelengebruik te verminderen. In het kader van het gemeentelijk pesticidenreductieplan is de gemeente Beveren, net als alle andere openbare besturen, verplicht om vanaf 1 januari 2005 geen pesticiden meer te gebruiken in een deelgebied dat minstens 20% van de volledige oppervlakte van de openbare dienst beslaat, met verschillende types van openbaar domein.
  Pesticiden of bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat onkruid tijdelijk verdwijnt. Dit wil zeggen dat telkens wanneer het onkruid terug kiemt, er opnieuw bestreden moet worden, jaar na jaar. Het onkruid verdwijnt, maar de pesticiden niet. Die sijpelen door in het grondwater en tasten ons al zo geplaagde leefmilieu nog meer aan. We staan er niet echt bij stil, maar pesticiden bedreigen ook onze gezondheid. Het is dus van groot belang het gebruik van bestrijdingsmiddelen drastisch terug te dringen.
Het college van burgemeester en schepenen besliste om het openbaar domein van Kieldrecht als gebied te selecteren. Dat betekent dat tegen 2008 het pesticidengebruik in Kieldrecht tot 0 moet herleid zijn. In 2008 is het dan de bedoeling om het deelproject Kieldrecht uit te breiden naar het ganse Beverse grondgebied.
Voor Kieldrecht worden tot 31 december 2007 volgende doelen nagestreefd: onkruidgroei op verhardingen wordt geleidelijk aan zonder bestrijdingsmiddelen beheerd. Met verhardingen worden bedoeld: beton, asfalt, tegels, klinkers, dolomietwegen, zandwegen. Groenzones worden onmiddellijk zonder bestrijdingsmiddelen beheerd. Groenzones zijn parken, plantsoenen, grasland, planten- en bomenperken, ?
Beveren paste de voorbije jaren reeds alternatieve maatregelen toe ter vervanging van bestrijdingsmiddelen. Zo is er het pesticidenvrij onderhoud van voetwegels, het maaien rond bushokjes met de zeis, de technische dienst wegen en groendienst die gebruik maken van een borstelmachine voor tegels op diverse plaatsen en tenslotte werd er ook in 2004 een onkruidbrander aangekocht die wordt gebruikt voor tegels en dolomietwegels.
Er worden enkel nog producten gebruikt die voorkomen op de lijst van de gedoogde producten. Van de andere gebruikte producten, wordt het gebruik geminimaliseerd. Regelmatig volgt het uitvoerend personeel opleidingen om bestrijdingsmiddelen omzichtig te gebruiken. De groenzones worden momenteel al pesticidenvrij beheerd.
Op donderdag 31 maart kunnen alle inwoners van Kielrecht terecht op een infomoment met al hun vragen. Zij zullen er persoonlijk voor worden uitgenodigd.(F)