Heraanleg 't Congoken start in augustus

BEVEREN. Het memorabele Congoken in de Pastoor Steenssensstraat ligt er nog groen bij maar verlaten en langs de straatkant vraagt een parking naar dringende verbetering. Dat zal gebeuren vanaf augustus. 't Congoken wordt heraangelegd. Naast wegeniswerken in de Pastoor Steenssensstraat en omgeving wordt ook een feestplein en een nieuw bouwproject gecre?d langs de Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkerk. Het ontwerp werd al tijdens een inspraakvergadering op 6 oktober 2004 aan de buurtbewoners voorgesteld.

Studiebureau Talboom uit Puurs maakte een ontwerp voor de heraanleg van het plein en een deel van de P. Steenssensstraat.  Het deel tussen de O.-L.- Vrouwstraat en De Katholieke Kring wordt heraangelegd met gescheiden rioolstelsel in grijze asfaltverharding. Het deel vanaf de Pater Benoitlaan tot De Kring wordt een plateau. V????de kerk wordt een middenberm aangelegd.


Dit deel van de straat wordt ingericht als zone 30. Hierbij stelde het Vlaams belang of dit wel haalbaar zal zijn. Het is bijzonder moeilijk de 30 km aan te houden. Het is constant naar de teller kijken. Bruno Stevenheydens stelde voor om maar eens zelf de proef te doen. Bij die snelheid zal worden vastgesteld dat over een lang traject  constant verkeersovertredingen zijn.
Het bestaande fiets-/wandelpad tussen het begin van de P. Steenssensstraat en de O.L. Vrouwstraat wordt verhard in beton.


Naast de kerk worden parkeerplaatsen voorzien in zwarte betonstraatstenen. In de nabije omgeving komen nog een 40-tal parkeerplaatsen bij. Op die manier werd rekening gehouden met de opmerkingen van de bewoners. Maar er kwam toch kritiek op 23 dwarse parkeerplaatsen in de Peter Benoitlaan. Deze komen tussen het kruispunt met de P. Steenssensstraat en de Aldi. Deze plaatsen uitrijden betekent de ganse breedte van de rijbaan gebruiken en dat kan gevaarlijke situaties veroorzaken.  Als alternatief stelde Vlaams Belang ? insteek naar een verkeersplein om te parkeren.


In de tweede fase is het 50 meter lange feestplein aan de beurt. Er worden rijbanen in rode gebakken straatsteen aangelegd en er is riolering voorzien voor het woonproject van Intercommunale van het Land van Waas. Met dit project dat bekroond is, kreeg geen goedkeuring van het Vlaams belang. De fractieleider zei: " Ook al heeft dit project een prijs gewonnen, de aanwezigheid van die kleine ommuurde koertjes voor elke woning; hebben alles weg van de gekende arbeidershuisjes in de verouderde Engelse industriesteden."
Vlaams Belang begrijpt wel dat men de percelen, klein wil houden maar de ommuurde koertjes willen ze vervangen zien door een uitbreiding van de woning al was het maar voor een ruimte om de fietsen weg te zetten.
Ook het bosje ter hoogte van de Gamma wordt gerooid en heraangeplant.


 De uitgave voor de aanpak van 't Congoken en omgeving wordt geraamd op 1.031.752,18 euro. De gemeente zal er een lening voor aangaan. De financiering kan gebeuren met het aangaan van een lening. (F)