Sluikstorten moeten meer gemeld worden

BEVEREN. De problemen rond sluikstorten en zwerfvuil, treffen de meeste gemeenten. Er worden dan ook acties ondernomen om deze problematiek aan te pakken. Een belangrijk gegeven is de bevolking sensibiliseren tot meldingsbereidheid. Zo kan het mogelijk worden dat aders kunnen gevat worden en beboet. Natuurlijk moeten de inwoners wel weten waar en bij wie ze het moeten melden. In Beveren is dat zeker op de Milieudienst.

De Beverse burgemeester Smet noemt het een moeilijk probleem dat co?natie vraagt tussen verschillende gemeentelijke diensten. Sluikstorten en achterlaten van vuilniszakken, gebeurt op zoveel verschillende plaatsen. Beveren heeft een havengebied en een gewoon gemeentelijk gebied in de 8 deelgemeenten.
In 2003 kwamen op de milieudienst 224 klachten van sluikstorten binnen, in 2004 waren het er nog 196, waarvan de meeste in de gemeenten zelf.  De cijfers van IBOGEM bewijzen voor milieuschepen Ludo De Block dat de 3 betrokken gemeenten, Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht, het toch goed doen. Beveren is uiteindelijk toch ? der grootste gemeenten van Vlaanderen en toch scoort ze niet slecht.
 Schepen De Block vond dat het plaatsen van vangnetten of "blikvangers" een mislukking is want ze trekken afval aan. In de jongste gemeenteraad verklaarde de schepen dat in Beveren een sluikstort of een achtergelaten vuilniszak, niet onmiddellijk wordt opgeruimd. Het ligt er soms enkele weken omdat het anders geen stimulans is voor hen die het goed doen.
Met deze manier van werken was niet iedereen het eens. Bruno Stevenheydens (Vlaams Belang) vond dat achtergelaten vuilnis de 1ste dag al moet gecontroleerd worden of er geen aanwijzingen in zitten die de dader ontmaskeren. Hij vroeg zich af welke zin het heeft vuilnis  ver in de polder, weken te laten liggen. Er zijn daders die er zelf in geen weken meer langs komen. Ook raadslid Roland Gansbeke (SP.A) keurde deze werkwijze af.
Meldingsbereidheid is belangrijk en schepen, De Block zei dat ook de wijkagent op dat vlak nog goed functioneert. Ook aan natuurverenigingen, natuurwachters en de gemeentelijke technische diensten die in alle deelgemeenten werken. De dienst milieu werkt echter specifiek rond het probleem.
De klassieke meldpunten werken volgens De Block goed en een speciaal gratis nummer, zoals Vlaams Belang voorstelde, zal de meldingsbereidheid niet vergroten.
De schepen kondigde ook een jaarlijse actie rond zwerfvuil aan door de jeugdverenigingen. Wat het havengebeid betreft wordt gedacht aan het plaatsen van containers aan de bedrijven.(F)