Sint-Hiëronymus op stage in Londen

SINT-NIKLAAS. Tien medewerkers van het Psychiatrisch Centrum Sint-Hiëronymus hebben via Lifelong Learning Programme van de Europese Unie vier weken stage gelopen in Londense zorgsector. Het doel van het project was om, binnen een anders georganiseerde geestelijke gezondheidszorg, te kijken naar de aangewende handvaten in het werken met personen met een psychotische kwetsbaarheid. 

De stage ging door in SLaM (South London and Maudsley NHS Foundation Trust), een bakermat van herstelgerichte zorg m.b.t. psychose, onder meer door de unieke populatie ter plaatse (6% kans op psychose in vergelijking met 1% kans binnen de algemene bevolking). Voor de Vlamingen was de internationale stage een bijzonder leerzame ervaring. Onder andere via terugkoppelingssessies naar de voltallige personeelsequipe wordt, in het kader van de optimalisering van patiëntbegeleiding, verder onderzocht welke Londense ideeën mogelijks te integreren zijn in het eigen zorgbeleid. 

leven lang leren

De stage was mogelijk dankzij het Lifelong Learning Programme (LLP) van de Europese Unie. Binnen dit programma loopt onder andere het Leonardo Da Vinci-programma dat tracht de competitiviteit van de Europese arbeidsmarkt te vergroten door Europese burgers te helpen nieuwe vaardigheden, kennis en kwalificaties te verwerven over de grenzen heen. Het was binnen dat programma dat Sint-Hiëronymus een projectaanvraag indiende en dat werd goedgekeurd. Over heel Vlaanderen werden veertien dergelijke projecten goedgekeurd. (mb)