Zuster-vroedvrouw Edelburga na 41 jaar even terug in Temse

TEMSE. De 90-jarige zuster-vroedvrouw Edelburga bracht op woensdag 30 januari, 41 jaar nadat ze Temse verliet, een bezoek aan de scheldegemeente voor een een reünie met haar collega’s uit de materniteit uit de jaren 1963-1971. Zuster-vroedvrouw Edelburga bracht in die periode honderden baby's ter wereld. 

De reünie was een initiatief van Monique Windey en Herman De Cock uit Tielrode. Bij de geboorte van hun zoon Frank op 6 juli 1968 redde zuster Edelberga het leven van moeder en kind. Het was een blij weerzien met de 90-jarige zuster, die nog steeds een uitstekende gezondheid geniet. Het bezoek startte met een rondrit doorheen Temse-centrum en een afstap in rustoord De Reiger, voor een bezoek aan de 89-jarige oud-medewerkster Elodie De Parade. Daarna was er tijd voor een ontvanst in AC De Zaat. De zuster toonde zich bijzonder gecharmeerd met de ontvangst. 

biografie

Zuster Edelburga (°Sint-Niklaas, 2/3/1922), alias Leontina Heirbaut, trad in in de Orde der Maria-Zusters van Franciscus (Maricollen) in 1947. In 1950 behaalde zij aan het Sint-Vincentiusinstituut in Antwerpen het diploma van vroedvrouw. Na actief te zijn geweest in Schoten en Sint-Gillis-Waas, was zij van 1963 tot 1971 hoofd van de materniteit in Temse. Daarna verbleef zij in Kontich, waar ze nog verscheidene jaren aan de slag was in de verpleging. Sinds 1980 is zij kloosteroverste.

De zusters Maricollen zijn van grote betekenis geweest voor Temse. Bijna 160 jaar (1819-1977) stonden zij in voor de verpleging en verzorging. In 1977 verlieten de laatste 7 zusters de gemeente, met name Gervasia, Gabriëlla, Honorea, Regina, Lima, Leonardine en Myriam. Waar zich toen de Sint-Elisabethkliniek bevond, zijn nu de serviceflats. (mb)