Hulde André Todts en Gaby Vermeulen voor 50 jaar dienst in het Gildenhuis

TIELRODE. In Tielrode werd hulde gebracht aan André Todts en Gaby Vermeulen voor hetgeen ze gedurende 50 jaar voor de gemeenschap deden in het Gildenhuis. "In Tielrode ligt het Gildenhuis, parochiaal centrum en een ontmoetingsplek". Zo begint een toeristische omschrijving over het Gildenhuis, in de omgangstaal 'De Kring' genoemd. Gelegen, Kaaistraat 6 op een steenworp van Pastorijstraat 8 waar André en Gaby nog wonen. Gezien de korte afstand, maar zeker gezien de nauwe verbondenheid met het verenigingsleven waren André en Gaby voorbestemd. Het Gildenhuis lag om de hoek en dat kon niet gemakkelijker zijn voor de organisatie en het beheer ervan.

De kring is van een oud gebouw geëvolueerd naar een praktische en druk bezette ontmoetingsruimte. Verschillende verenigingen hebben er steeds hun pleisterplaats gevonden en dit houdt een christelijke gemeenschap en het verenigingsleven van Tielrode verbonden met elkaar. Destijds mochten er nog fuiven plaats vinden maar met de nieuwe wetgeving was dit niet meer mogelijk. Heel wat artiesten traden op in de Kring, heel wat tentoonstellingen en concerten werden er gegeven. Nu zijn er ongelooflijk veel andere activiteiten bijgekomen. Het Gildenhuis is niet meer weg te denken uit het parochiaal en  het  verenigingsleven van Tielrode. 

Bij André en Gaby werd er ongelooflijk veel aan de deur gebeld voor het Gildenhuis, voor kleine technische problemen, voor de boekingen. Zelfs hun verlofregeling werd afgestemd op eventuele bezetting van het Gildenhuis. Hun kompaan van het eerste uur was ereburgemeester Siegfried Buytaert zaliger, de mannen en vrouwen van Cardijn.  
De onbaatzuchtige inzet, bij velen als een vanzelfsprekendheid beschouwd, sierde Gaby en André uitermate. En dan kwam hun beslissing om de fakkel door te geven. De gemeenschap had dit al een tijdje zien aankomen. "Ons jaren zijn er", zeiden ze.

Nieuwe mensen hebben zich samen in de bres gegooid opdat het Gildenhuis zou verder kunnen blijven bestaan in Tielrode. Zij nemen de fakkel over van Gaby en André,
Namens het gemeentebestuur bracht Hugo Maes (schepen) hulde aan Gaby en André. Hij dankte het echtpaar voor hun belangeloze inzet gedurende 50 jaar en wenste de nieuwe ploeg veel succes toe. (rd)