Deurganckdok mag geen Koning Albert II-dok worden genoemd

GROOT-BEVEREN. Dat het Havenbedrijf Antwerpen met Baron Leo Delwaide op kop, het Deurganckdok een andere naam wil geven en omvormen tot het Koning Albert II-dok, is bij veel Waaslanders, en Beverenaars in het bijzonder, op protest onthaald. Ze willen dat de typische naam van de plaats waar het dok werd aangelegd bewaard blijft. Het protest werd zowel door de Gemeentelijke Culturele raad als de Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren, onmiddellijk gesteund. De Culturele Raad  en de Heemkundige Kring hebben reeds een schrijven gericht aan het College van burgemeester en Schepenen van Beveren, schepen Delwaide, gouverneur Denys, directeur-generaal Bruyninckx van het Havenbedrijf en aan de Maatschappij voor Grond en Industrialisatie van het Linkerscheldeoevergebied, om aan te dringen al het mogelijke te doen om de geplande naamsverandering tegen te gaan.
Ze vinden de naamsverandering een nieuwe kaakslag voor de lokale en de Wase gemeenschap. "Zij mogen blijkbaar alleen de lasten van de drastische havenuitbreiding op de linkerscheldeoever dragen", aldus de voorzitters Johan De Ridder en Wim Nys. Ze kunnen het helemaal niet aanvaarden dat zelfs de symbolische lokale verankering van het dok door middel van een verwijzing naar eeuwenoude toponiem, te veel is voor Antwerpse havenbazen.
De naam Deurganckdok is ondertussen reeds algemeen aanvaard door iedereen. Er wordt verder ook op gewezen dat er ook verwarring wordt gezaaid vermits er in Zeebrugge reeds een Koning Albert II -dok wordt uitgebouwd en dat er in Antwerpen ook reeds een Albertdok aanwezig is. (F)