Vlaams Belang noemt Beverse bestuursmeerderheid een soap

GROOT-BEVEREN. Nadat schepen Jean-Pierre Boeye uit Haasdonk uit de VLD werd gezet, heeft het Vlaams Belang, dat al eerder de bestuursmeerderheid op de korrel nam, het verloop een "soap" genoemd. Met Boeye heeft de VLD ook de enige schepen die ze in Beveren had, gekortwiekt. Fractierleider Bruno Stevenheydens van Vlaams Belang heeft het verloop van de soap in de laatste vier jaar op een rij gezet.
Tot v??r 2000 had de CD & V, vroeger CVP, de absolute meerderheid. In 2000 namen er 4 verschillende lijsten deel aan de verkiezingen. CVP, Vlaams Blok, SP en een kartel van VU-VLD-Agalev en onafhankelijken. WOW deed ook mee maar haalde geen verkozene. Vlaams Belang won de verkiezingen, maar het Kartel kreeg door het cordon sanitaire de prijzen. Beveren slaagde er pas als allerlaatste in Oost-Vlaanderen in, om een bestuursakkoord te maken.
Na nog geen 2 jaar beginnen de afleveringen. De 4 gemeenteraadsleden van de VLD beslissen dat zij geen deel uit maken van het Kartel, maar wel van de meerderheid. Schepen Boeye van de VLD maakte wel deel uit van het Kartel, maar het was onduidelijk hoe lang hij nog deel zou uitmaken van de VLD.  Tot vorige week bleef hij nog.
Volgens henzelf behoren de vier gemeenteraadsleden van de VLD tot de meerderheid, volgens de overblijvende gemeenteraadsleden van het Kartel, Groen!- VU en onafhankelijke, behoren de vier VLD' ers niet meer tot de meerderheid. Ondertussen bestaat de Volksunie niet meer en ??n gemeenteraadslid, Amed? Kegels, van de vroegere VU is N-VA-er geworden. De laatste maand heeft hij gedreigd uit het Kartel te stappen.
De 1ste schepen Boudewijn Vlegels, die vroeger ook tot de VU behoorde, bekent zich tot geen enkele partij, behalve tot het Kartel.  In het OCMW zijn twee leden van het Kartel (Groen! en een onafhankelijke) van meerderheid naar oppositie gegaan. Een ander lid van het Kartel blijft tot de meerderheid behoren. En de OCMW-voorzitter Luc Maes, is uit het Kartel gestapt. Het is bijzonder moeilijk om nog te volgen.
Bruno Stevenheydens wees naar de slogan van het Kartel 4 jaar geleden, waarin werd gezegd: "Tijd voor Verandering". Hij had niet gedacht dat ze het zo letterlijk hadden bedoeld want ze weten van geen ophouden met veranderen. Stevenheydens besloot: "  In ieder geval hebben de mandatarissen van het Kartel er een zootje van gemaakt en zijn zij niet bekwaam om onze gemeente op een goede manier te besturen." (F)