Nieuws uit Sint-Gillis met stempel van gemeente

Een reeks actueel nieuws uit Groot -Sint-Gillis over: nieuwe speeltuigen op de Teerling, de werking van de seniorenraad met activiteiten, een initiatief van het OCMW waarbin iedereen mag zegen wat hem op het hart ligt, de fietspaden in Gaverstraat en Doornstraat, een wandelhappeing in het kader van 50 jaar Toerisme Waasland en een gratis reis voor studenten naar Portugal.

Nieuwe speeltoestellen op speelterrein Teerling
MEERDONK. Op zaterdag 19 maart zal het vernieuwde speelterrein Teerling te Meerdonk officieel worden heropend. Sinds enkele weken staan er nieuwe speeltoestellen. Het prijskaartje van de heraanleg bedraagt meer dan 17.000 euro. Het werk kadert in een groter project van de gemeente. In het najaar van 2004 werd speelterrein Hoge Rode Moer in De Klinge heringericht. Binnenkort is ook speelterrein Vosdreef aan de beurt. In totaal investeert het gemeentebestuur 62.000 euro in dit project, 50.000 euro voor de aankoop van nieuwe speeltoestellen, 12.000 euro voor de heraanleg van de terreinen. In 2004 kregen de omwonenden van de speelterreinen reeds een beeld van hoe hun  speelterrein er zou uitzien na de herinrichting. Aan het project is ook nog een verlengstuk gekoppeld want het gemeentebestuur trekt nog eens 43.725 euro uit voor de herinrichting van een aantal andere locaties. Welke speelterreinen nog heringericht zullen worden, moet nog beslist worden.
Met de herwaardering van de speelterreinen wil het gemeentebestuur tegemoet komen aan de vraag naar meer ruimte voor de plaatselijke jeugd, ??n van de belangrijkste bevindingen van het jeugdwerkbeleidsplan 2005-2007.

Gemeentelijk seniorenbeleid neemt initiatieven
GROOT-SINT-GILLIS. Het gemeentebestuur werkt het seniorenbeleid verder uit en voor sommige initiatieven wordt samengewerkt met de seniorenraad en het OCMW.  De seniorenraad is het orgaan waarbij de vertegenwoordigers van de seniorenverenigingen hun advies kunnen verwoorden naar het gemeentebestuur. Het seniorenproject "Boeken met koffie"  begint stilaan een traditie te worden bij de senioren. Ook voor 2005 is een mooi programma samengesteld. Alle activiteiten gaan door in de sociaal-culturele zaal aan de bibliotheek, Kerkstraat 101. De activiteiten starten om 14u maar de bibliotheek nodigt al vanaf 13u uit voor een bezoekje, om boeken te lenen of om te surfen op het internet.
Er worden aan de senioren ook interessante activiteiten aangeboden: vrijdag 22 april van 14u tot 16u in de sociaal-culturele zaal  "Boeken met koffie" met Piet Brak over po?zie. Deze voordracht staat in het teken van het jaar van de po?zie. Eveneens op vrijdag 17 juni van 14u 16u  over "Het leven in de zoo en de dierenwereld", door Roland Van Bockstael die in de Zoo van Antwerpen o.a. verantwoordelijk is voor het dierenbestand. Verder zijn er ook nog namiddagen op vrijdag 16 september met een voordracht over musicals. Vrijdag 21 oktober wordt het een filmvoorstelling en vrijdag 9 december volgt nog een voordracht over de Islam.
In Sint-Gillis kunnen de senioren ook beroep doen op de "Seniorengids" waarin antwoorden staan op vele vragen. De seniorengids staat boordevol nuttige informatie over pensioenen, huisvesting, mobiliteit, gezondheid en het sociaal-cultureel leven voor de senior. Hij kan bekomen worden op het gemeentehuis, in de bibliotheek of hem raadplegen op de gemeentelijke website.
De senioren kunnen ook computercursussen volgen. Reeds een twintigtal hebben de allereerste stap gezet in de computerwereld.  Ze volgden met succes de initiatiecursus computergebruik. Ze hebben hun attest reeds ontvangen en spraken vol lof over het computerproject dat een samenwerking is tussen het gemeentebestuur en het Centrum voor volwassenenonderwijs Janitor. Nu verdiepen ze zich in de computercursus 'Word'. Ook de nieuwe beginnerscursussen, die startten op 15 en 16 februari, is weer een groot succes. Door het grote aantal inschrijvingen lopen er momenteel twee beginnerscursussen.
In de toekomst wil men vanuit de seniorenraad een seniorendag organiseren op vrijdag 25 november 2005. Het wordt een dag met cultuur, sport en gezondheid.

Kom het maar eens zeggen
Het OCMW heeft een knap initiatief genomen waarbij de bevolking zelf kan vragen wat ze wil weten rond bepaalde onderwerpen en waarbij ze zelf inspraak heeft. Er worden inspraakavonden georganiseerd waarop iedereen vrijuit kan spreken. Vrijdag 15 april gaat het in de raadzaal van het gemeentehuis om 19u, over jongeren, kinderen en gezinsbeleid, cultuur, sport, vorming en onderwijs.  Maandag 18 april over welzijn, zorg, gezondheid, ouderen, personen met een handicap. Woensdag 20 april over huisvesting, tewerkstelling, migranten, daklozen, dienstverlening, hulpverlening, kansarmen, veiligheid van burgers.
Het OCMW hoopt op deze 3 avonden de globale noden en behoeften van de bevolking op te sporen. Daarna gaan het OCMW en de gemeente aan de slag om samen een toekomstplan uit te werken.

Fietspaden Doornstraat en Gaversstraat
Op maandag 14 februari zijn de werken gestart voor de aanleg van fietspaden in Doornstraat en Gaversstraat. De werken zullen worden uitgevoerd in vier fasen:
Fase 1 voor ongeveer 1 maand: Fietspad Gaversstraat - onpare kant - tussen Aststraat en Bunderstraat. Werken door nutsmaatschappijen in Doornstraat en Gaversstraat.
Fase 2 voor ong. 1,5 maand: Fietspad Doornstraat - onpare kant - werken door nutsmaatschappijen in Doornstraat. Fase 3, ong. 1,5 maand: Fietspad Doornstraat - pare kant.
Fase 4, ong. 3 weken: Heraanleg kruispunt Doornstraat,  Gaversstraat, Heerweg, Bunderstraat
Tijdens de volledige duur van de werken zullen de Doornstraat en de Gaversstraat, van Aststraat tot einde, enkel toegankelijk zijn voor plaatselijk verkeer. De verkeerssluis werd weggenomen en zal niet teruggeplaatst worden. Dit omwille van de aanwezigheid van fietspaden.

Er komt wandelhappening in oktober
In het kader van 50 jaar Toerisme Waasland, organiseren de gemeenten Sint-Gillis en Stekene, gezamenlijk een wandelhappening in het Stropersbos op zondag 9 oktober.  Ze start in  't Vossenhol in de St-Jansteenstraat te Stekene. De deelnemers kunnen hun wandeling aanvangen tussen 13 en 15u. De wandelaars kiezen tussen volgende afstanden: 6 km die toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoel, 10 km en 15 km. Startgeld 1 euro per persoon  met 1 consumptie en verzekering inbegrepen. Tijdens en na de wandelhappening is er animatie, zowel voor volwassenen en kinderen. Er kan ook geproefd worden van de streekproducten. (F)

Jongerenproject bij zustergemeente ?gueda
Vanuit Sint-Gillis wordt een oproep gedaan naar studenten van de hogeschool of de unief om mee te reizen eind juni naar Portugal om er met de zusterstad ?gueda kennis te gaan maken. De reis loopt van woensdag 29 juni tot dinsdag 5 juli. Een dertigtal studenten kunnen gedurende enkele dagen kennis maken met de stad o.a. op bedrijfsgebied, cultuur?De reis is gratis  met vliegtuigticket en verblijf in gastgezin. Wie student aan de hogeschool of universiteit is en wenst mee te gaan, kan de afdeling Informatie & Communicatie contacteren, tel: 03 727 17 39, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dit v??r 5 april.  Meer informatie kan op deze afdeling verkregen worden. (F)