Voorlopig geen tolheffing voor wandelaars en fietsers in Nederlandse bossen
SINT-GILLIS-WAAS/HULST(NL). Het voorstel om tol te heffen voor doortochten van georganiseerde wandel- en fietstochten door de waterwenningsgebieden in de bossen van Clinge en Sint-Jansteen is voorlopig van de baan. Dat liet de directie van Het Zeeuwse Landschap, dat de gebieden beheert, weten. De beslissing viel na druk van de wethouder van de Nederlandse stad Hulst.
Onder meer wandelclub Gasthofstappers uit De Klinge en Toerclub Hulst kregen eerder dit jaar het onthutsende bericht dat ze voortaan een halve euro per wandelaar en één euro per fietser tol moeten betalen voor de doortocht door de waterwinningsgebieden in de bossen van Clinge en Sint-Jansteen. Het bericht zorgde voor enige ongerustheid wegens een zware belasting op het budget. De oorzaak van de voorgestelde tolheffing moet gezocht worden in de besparingswoede van de Nederlandse overheid, dat na een herberekening van de normkost de subsidie liet zakken tot 75% van de normkost.
Onder meer Gasthofstappers trok, gesteund door het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas, naar het gemeentebestuur van Hulst om de kwestie aan te kaarten. Toen ook de Toerclub Hulst kloeg over de tol, kwam het dossier in een stroomversnelling. De wethouder van de stad Hulst trok naar Chiel Jacobusse, de directeur van Het Zeeuwse Landschap, om bij hoogdringendheid de tolheffing te bespreken. Op basis van dat overleg is nu besloten om (voorlopig) het voorstel tot tolheffing in te trekken.
In haar reactie bevestigt Het Zeeuwse Landschap dat na verlaging van overheidsbijdrage op zoek ging naar andere inkomsten "om het beheer ondanks de bezuinigingen te blijven financieren". "Uitgangspunt daarbij is dat natuurterreinen mogelijkheden bieden om geld te verdienen, waarmee het beheer gefinancierd wordt. Eén van de mogelijkheden is het vragen van een vergoeding voor activiteiten die in onze natuurterreinen georganiseerd worden. Hier zijn immers kosten mee gemoeid. Indirecte kosten als vooroverleg en nacontrole, maar ook kosten die rechtstreeks op het gebruik van de paden betrekking hebben.", luidt het. "Tegen deze achtergrond hebben wij besloten om voor de in onze terreinen georganiseerde activiteiten een kleine vergoeding aan alle deelnemers te vragen. Het gaat om een bijdrage van 1 euro voor fietstochten en 0,5 euro voor wandel- en loopactiviteiten. Ook voor het waterleidinggebied geldt in principe deze regeling."
"Door de felle weerstand tegen de vergoeding, die wordt ervaren als tolheffing in openbaar gebied, hebben wij besloten om vooralsnog van het vragen van een bijdrage af te zien en om te zien naar alternatieven.", klinkt het in een officiële mededeling van Het Zeeuwse Landschap.
In ruil voor het opschorten van de tolheffing, vraagt Het Zeeuwse Landschap dat organisatoren meewerken aan een gezamenlijke inspectie-/opruimactie na een evenement.
De verenigingen kunnen voorlopig gerust zijn. Al bestaat de kans dat het voorstel tot een tolheffing opnieuw ter sprake komt. (mb)