Nederlandse tolheffing voor Vlaamse wandelclubs
SINT-GILLIS-WAAS/HULST. Sinds kort vragen de beheerders van de Nederlandse waterwinningsgebieden tol aan fiets- en wandelclubs die hun tocht door hun gebied laten passeren. Ook Wase wandel- en fietsclubs laten al jaren hun tochten regelmatig passeren door het waterwinningsgebied in het Nederlandse Clinge. Dat ging tot voor kort zonder problemen én kosteloos. Nu dreigen de clubs een bijdrage van 0.5 euro per wandelaar en 1 euro per fietser te moeten betalen.
Een en ander heeft te maken met het verdwijnen van subsidies om de waterwinningsgebieden te onderhouden. Daarom zoeken de beheerders, in dit geval de Stichting Het Zeeuwse Landschap (HZL), naar een andere bron van inkomsten. Die hoopt de stichting te vinden bij de wandel- en fietsclubs. De geplande tolheffing van 0.5 euro per wandelaar en 1 euro per fietser stuit op fel verzet van zowel Nederlandse als Wase wandel- en fietsclubs. Wandelclub Gasthofstappers uit grensdorp De Klinge organiseert jaarlijks verschillende wandeltocht die deels over Nederlands grondgebied lopen, en ook door de waterwinningsgebieden. Elke wandeling trekt 1.000 tot 1.500 deelnemers en dus zou de wandelclub telkens 500 tot 750 euro tol moeten betalen. Ook de Nederlandse Tour Club Hulst trekt aan de alarmbel en liet het voornemen op de agenda van de gemeenteraad plaatsen. Aan Belgische zijde van de grens trok wandelclub Gathofstappers naar het gemeentebestuur. Daar bevestigt schepen van sport Chris Lippens dat er wordt gepraat met de beheerders van de waterwinningsgebieden. "Na het schrappen van subsidies moeten zij op zoek naar andere inkomsten om het gebied te kunnen onderhouden. Maar het kan niet zijn dat wandelclubs moeten betalen voor een doortocht door het gebied, terwijl een enkele wandelaar dat niet hoeft te doen.", zegt Lippens. "Het is ook absurd. Het zou ook raar zijn als wij geld zouden vragen als Nederlandse fietstochten over onze fietspaden lopen. De man had wel oren naar onze argumenten en zal de tolheffing herbekijken."
Of de tolheffing daarmee definitief geschrapt is, is voorbarig. Schepen Lippens belooft het dossier alvast op te volgen. (mb)