Natuurherstel in Weymeerbroek
WAASMUNSTER. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) in het Weymeerbroek te Waasmunster gestart met de voorbereidingen van de natuurmaatregelen in het kader van het Sigmaplan. Concreet worden de oorspronkelijke, bloemrijke graslanden er in ere hersteld. Waar jarenlang de populieren stonden, komt een open landschap, bezaaid met bloemrijke graslanden. Over enkele jaren wordt het gebied opengesteld voor wandelaars.
Elias Verbanck, projectleider bij het ANB: "Van oudsher bepalen open en weidse, bloemrijke graslanden het landschap in de Durmevallei. De laatste decennia palmden populieren echter heel wat ruimte in. Omwille van de houtopbrengst werd die snelgroeiende boom veel aangeplant in het gebied. Hierdoor gingen de waardevolle graslanden - en de vele soorten van open ruimtes die ze herbergen - verloren. Omdat de populier zo hoog wordt, vaak tot meer dan twintig meter, staat hij het open landschap - letterlijk - in de weg. Weidevogels voelen er zich niet meer thuis. Het Sigmaplan werkt daarom aan het herstel van dat meersenlandschap in de Durmevallei. Ontbossing is op sommige plaatsen dus nodig om de natuurdoelstellingen te bereiken."
In het najaar van 2012 of in het voorjaar van 2013 worden percelen opnieuw met gras ingezaaid. Andere grassen en planten uit de omgeving zullen in die grasmat spontaan kiemen en groeien. "Ook het landschap zal er wel bij varen", benadrukt Elias Verbanck. "Zonder populier wordt het uitzicht meer open, waardoor de oude dijken als cultuurhistorische relicten beter tot hun recht komen." Bij de werken worden zware machines ingezet die op het eerste gezicht drastisch te werken. Maar dat is volgens Verbanbck nodig om het terrein te herstellen. Het Agentschap voor Natuur en Bos rekent er op dat het gebied opnieuw onderdak zal bieden aan vogels als zoals de veldleeuwerik, graspieper, zomertaling en slobeend. Ter compensatie van de bomen die in Waasmunster worden gerooid, worden in het Parkbos van Gent nieuwe bomen gepland. (mb)