Lokers Volwassenenonderwijs biedt ongekende mogelijkheden
LOKEREN. Reeds jarenlang zijn er in Lokeren twee instellingen die volwassenenonderwijs aanbieden op maat van ieders interesse en studiebehoefte: het CVO Leerstad (Brouwerijstraat) en het PCVO Waas en Durme (Durmelaan). Vroeger tekenden deze centra elk hun eigen opleidingstrajecten uit, maar sinds kort werken zij nu heel sterk samen om in een weldoordacht kader tweedekansonderwijs aan te bieden. De mogelijkheden die daar geboden worden zijn bijzonder uitgebreid en aantrekkelijk, maar misschien onvoldoende gekend bij vele belanghebbenden.
bijscholing
"Studeren is tegenwoordig iets dat geen einde kent" zegt Lokers onderwijsschepen Nina Van der Sypt. "Alles blijft evolueren en veranderen. Ook wie een jarenlange schoolcarrière achter de rug heeft, kan het zich niet permitteren om te blijven stilstaan. Bijscholing of herscholing zijn tegenwoordig voor veel mensen een must", voegt zij daaraan toe. De onderwijsschepen stond eerder al mee aan de wieg van het gezamenlijk inschrijvingsbeleid voor het Lokers kleuter- en basisonderwijs, over de verschillende schoolnetten heen, wat momenteel model staat in gans Vlaanderen. Nu is zij dan ook bijzonder enthousiast over de recente samenwerking tussen de twee CVO’s (centra voor volwassenenopleiding), en wil zij de daar geboden mogelijkheden speciaal onder de aandacht brengen zoveel mogelijk mensen.
tweedekansonderwijs
"Ondanks de vele inspanningen die er vanuit de secundaire scholen gedaan worden stellen we vast dat er nog steeds tal van jongeren zijn die via de normale onderwijskanalen geen diploma behalen" zegt Van de Sypt; en verder: "Dit heeft natuurlijk heel negatieve gevolgen voor het vinden van een passende job op de arbeidsmarkt. Het tweedekansonderwijs geeft hierbij dan ook een passend antwoord".
diploma secundair onderwijs behalen in avond- of dagonderwijs
Wie ooit de kans gemist heeft om de middelbare school af te maken, kan via tweedekansonderwijs alsnog het volwaardig diploma secundair onderwijs behalen. Dit opent veel deuren en helpt om een leuke job te vinden, promotie te maken, meer te verdienen of verder te studeren. Het diploma kan behaald worden door in tweedekansonderwijs een diplomagerichte beroepsopleiding te combineren met de opleiding "Aanvullende Algemene Vorming". (Aanvullende algemene vorming + diplomagerichte beroepsopleiding = diploma secundair onderwijs).
Gemiddeld duurt het 1 tot 3 jaar om het diploma te behalen, mede afhankelijk of men overdag of enkel ’s avonds de lessen kan volgen. De opleiding bestaat uit verschillende modules, op basis waarvan leerlingen zelf hun programma kunnen samenstellen. Bovendien kunnen vroegere schoolresultaten en niveautesten leiden tot vrijstellingen voor bepaalde modules. Iedereen die gemotiveerd is, kan instappen. Er is aandacht voor leermoeilijkheden en respect voor ieders tempo: een zorgcoördinator en een trajectbegeleider helpen daarbij.
Voor de cursussen algemene vorming wordt geen inschrijvingsgeld gevraagd, voor de diplomagerichte opleidingen bedraagt dat 1 euro per lestijd; in sommige gevallen is er evenwel gehele of gedeeltelijke vrijstelling van inschrijvingsgeld. Iedereen die via het tweedekansonderwijs een eerste diploma behaalt, krijgt van de Vlaamse Gemeenschap het inschrijvingsgeld terugbetaald.
samen sterk
De samenwerking tussen PCVO Waas en Durme en CVO Leerstad (vanaf september 2012) versterkt het aanbod van dergelijke diplomeerbare opledingen. Beide centra bevinden zich in het centrum van Lokeren, dicht bij het station, en op wandelafstand van elkaar, dus geen probleem voor cursisten die in de 2 centra les volgen. Zij kunnen bvb in de voormiddag handelsvakken volgen bij CVO Leerstad in de Brouwerijstraat, en ’s namiddags algemene vorming bij PCVO Waas en Durme in de Durmelaan. De samenwerking heeft als resultaat dat beider uurroosters optimaal op elkaar afgestemd worden.
Linda Lombaert, coördinator tweedekansonderwijs bij PCVO Waas en Durme vertelt: "Een eerste samenwerking situeert zich in de opleiding boekhoudkundig bediende. Door de veelvuldige vraag naar het behalen van een diploma in de handelsrichting kwamen we bij CVO Leerstad terecht. Op onze vraag werd er een volledig leertraject uitgewerkt, waarbij elk van beide CVO’s een deel van de opleidingsmodules voor zijn rekening neemt, zowel voor ’s avonds als overdag."
Manuela De Plucker, adjunct-directeur bij CVO Leerstad voegt daaraan toe: "In de komende jaren willen we dit ook uitwerken voor de opleiding Meertalig Polyvalent Bediende, allicht een mooie start voor verdere samenwerkingen in de toekomst".
Ondertussen hebben beide CVO’s ook onderwijsbevoegdheid gekregen voor Secretariaatsmedewerker. Volwassenen die nog een diploma handel willen behalen, zullen in de toekomst in Lokeren dus zeker terecht kunnen.
ook graduaatsopleidingen
Alhoewel gediplomeerden meestal snel een passende werkaanbieding vinden, maken sommigen toch van de gelegenheid gebruik om alsnog door te gaan in het hoger onderwijs. Zij hebben ook de mogelijkheid om bij CVO Leerstad een graduaat te behalen in Informatica, of Boekhouden, of Fiscale Wetenschappen of Meertalig Secretariaat. "Het bestaan van deze graduaatsopleidingen is spijtig genoeg te weinig bekend: mensen van bvb Sint-Niklaas rijden dikwijls Lokeren voorbij, richting Gent, omdat zij niet weten dat zij daarvoor ook in Lokeren terecht kunnen", zegt Rudy Van Megroot, directeur CVO Leerstad.
en nog veel meer
PCVO Waas en Dender en CVO Leerstad bieden een zeer uitgebreid gamma aan opleidingen, een van de breedste in Vlaanderen. "Gegadigden die bij een van beide centra komen vragen naar een opleiding die enkel in het ander centrum beschikbaar is, worden daar zonder probleem naar doorverwezen. Door onze samenwerking kunnen die mensen dus de meest passende opleiding krijgen, ongeacht wie van beide CVO’s daarvoor instaat", zegt Dirk Vermeulen, opleidingsadviseur bij PCVO Waas en Durme.
De opleidingen van de CVO’s sluiten zeer sterk aan bij de behoeften van het bedrijfsleven. De leerkrachten zijn dikwijls mensen die zelf uit een arbeidsomgeving komen en dus ook de praktijk kennen. Afgestudeerden zijn overbevraagd door de bedrijven, die weten dat zij te maken hebben met geëngageerde mensen.
In totaal zijn er 25 (!) diplomagerichte opleidingen, gespreid over de 2 CVO’s.
Enkele voorbeelden van zeer succesvolle opleidingen zijn: Webdesigner (de enige diplomeerbare opleiding in Oost-Vlaanderen), en de nieuwe opleiding Procesoperator Chemie, waarvoor de vraag bijzonder groot is, o.a. bij BASF.
opleidingen
PCVO Waas en Durme:
Vestigingen in Lokeren, Beveren, Zele en Hamme.
Aanvullende Algemene Vorming: Nederlands, Wiskunde, ICT, Frans, Engels, Maatschappij en Cultuur, Wetenschapen.
Diplomagerichte beroepsopleidingen, o.a. Koetswerkhersteller, Metselaar, Webdesigner, Fotograaf, Uitvoerend CAD-tekenaar bouw, Voetverzorger, maar bvb ook "Breien is in" (10 weken), schoenhersteller, en vele andere. Voor een volledig overzicht, zie website
CVO Leerstad:
Vestigingen in Lokeren, Dendermonde, Zele, Hamme, Lebbeke en Laarne.
Graduaatsopleidingen Boekhouden, Fiskale Wetenschappen, Meertalig secretariaat, of Informatica (opties netwerkbeheer – optie programmeren).
Diplomagerichte opleidingen: Boekhoudkundig bediende, Meertalig polyvalente bedienden, Netwerktechnicus, Meubelmaker, Draaier-frezer, en vele andere. Voor een volledig overzicht, zie website
infomomenten en contactgegevens
PCVO Waas en Durme, Durmelaan 34A, Lokeren: waasendurme.be, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 09/340.51.10
Infoavonden op 28 en 30 augustus, telkens van 19.00 tot 21.00 uur
Infosessie tweedekansonderwijs: donderdag 30 augustus om 18.30 uur.
CVO Leerstad, Brouwerijstraat 5, Lokeren: leerstad.be, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 09/348.38.45
Infoavond maandag 3 september doorlopend van 18.00 tot 20.00 uur. (jdw)