Opendeur nieuw kinderdagverblijf Lokeren-Spoele

LOKEREN. In een recente uitbreidingsronde van Kind en Gezin (2010) kreeg Lokeren de mogelijkheid om de gesubsidieerde kinderopvang uit te breiden. Er werd gekozen voor een locatie in Spoele omdat deze wijk de laatste jaren een enorme toevloed gekend heeft van jonge gezinnen en er van daaruit een grote vraag naar kinderopvang is. Het stadsbestuur kocht in de wijk een leegstaand pand, dat over voldoende buiten- en binnenruimte beschikte, en waar men de mogelijkheid zag het om te bouwen tot een hedendaagse kribbe. Het stadsbestuur was volgens Sabine Van Rysselberghe (schepen van Gezin) al langer geïnteresseerd in de verwerving van dit pand, ook met het oog op potentieel achterliggend uitbreidingsgebied op langere termijn.

een wereld van kleuren

Het nieuw verblijf werd ontworpen door Wim Dens architecten & Ingenieurs bvba uit Wilrijk. Het architectenbureau werd bijgestaan door Els Middernacht, diensthoofd Openbare Werken en Guy Annaert, werkcontroleur van de stad Lokeren. De werken gingen van start op 10 oktober 2011, en deze week wordt de laatste hand gelegd aan de afwerking, om klaar te zijn voor de opendeurdag komende zaterdag. Prijskaartje van de werken: 603.000 euro.

Patjoepelke-Spoele ziet er zowel vanbinnen als vanbuiten kleurrijk uit. Beneden wordt het gebouw opgedeeld in een peutergroep en een polyvalente speelruimte; boven verblijven de baby’s en is er een terras waar kinderen onder begeleiding van het mooie weer kunnen genieten. Bovendien staat het verblijf in een aangename, landelijke omgeving en is er een grote speeltuin. Vanaf woensdag 2 mei zal een jong, enthousiast, maar ook ervaren team klaarstaan om de kindjes op te vangen in een – reeds volzet ! – kinderdagverblijf met een opvangcapaciteit van 24 kinderen. Aangezien sommige kinderen niet alle dagen van de week komen, wordt eigenlijk een 40-tal gezinnen hier aan kinderopvang geholpen.

open deur

Wie het nieuwe verblijf in Spoele wil bezoeken, is reeds vooraf welkom tijdens de opendeurdag op zaterdag 28 april van 14 tot 17 uur op het adres: Spoele 37A. (schuin tegenover de gemeentelijke Spoele-school)..

visie

Anne-Marie Joos, directrice van Patjoepelke, spreekt bijzonder gedreven wanneer zij uitlegt welke visie haar organisatie heeft op kinderopvang. “De eerste drie levensjaren van een kind zijn enorm belangrijk. Kinderen zijn dan enorm kwetsbaar, maar ook enorm krachtig”, zegt zij. En verder: “Kinderen willen veel leren, ons doel is hen zelfvertrouwen te geven, en ruimte voor ontplooiïng. Elk kind verdient kansen om te ontwikkelen op zijn eigen tempo; niet alles moet. Zeer belangrijk is dat onze begeleidsters de kindjes heel intensief observeren. Zo ontdekken zij waar de kinderen mee bezig zijn en kunnen ze daar actief op inspelen. Wij willen de kinderen positief opvoeden met oog voor gevoelens, maar ook voor begrenzingen.  Interactie tussen volwassenen en kinderen is daarbij fundamenteel belangrijk. Bij dit alles is een goede communicatie met de ouders van groot belang. Door samen te zijn in een kinderkribbe leren kinderen daarnaast ook ontzettend veel van andere kinderen.”

Over de opvang van kinderen op schoolleeftijd doet zij nog een opmerkelijke uitspraak: “Kinderopvang zal meer en meer ook iets van de school moeten worden. In veel gezinnen gaan de ouders allebei uit werken, en steeds meer grootouders zullen tot hun 65ste moeten werken”

organisatie

De stad Lokeren heeft het beheer van de stedelijke kinderopvang toevertrouwd aan de vzw Gezinswelzijn. Deze vzw is nu verantwoordelijk voor de uitbating van 3 kribben met een totale opvangcapaciteit van 142 kinderen tussen 0 en 3 jaar: Patjoepelke-Sportlaan, Wistik (Eksaarde) en nu ook Patjoepelke-Spoele. Maar Kinderopvang Patjoepelke is nog veel meer dan dat: op 7 locaties organiseren zij buitenschoolse opvang (capaciteit gedurende het schooljaar: 312 kinderen), er is een dienst thuisopvang voor zieke en andersvalide kinderen, en hun dienst opvangouders werkt met 28 actieve opvangouders (voor ongeveer 100 kinderen). Willy Van Rumst, voorzitter van de vzw Gezinswelzijn, toont zich fier over de medewerkers van de vzw: “We hebben een ploeg die bijzonder goed aan elkaar hangt, en die voortdurend werkt met nieuwe ideeën”.

Op jaarbasis maken meer dan 1800 kinderen tussen 0 en 12 jaar gebruik van de verschillende kinderopvangdiensten. De vzw geeft werk aan 55 professionele medewerkers, aangevuld door jobstudenten, vrijwilligers en opvangouders. Het stadsbestuur stelt daarnaast nog een aantal kindbegeleidsters ter beschikking: 24 voor buitenschoolse opvang, 4 voor de dienst opvang zieke kinderen en 1 voor de kribbe. Ook 1 klusjesman.

Het aantal aanvragen voor opvang overtreft de huidige mogelijkheden. Voor eventuele verdere uitbreiding in de toekomst moet voorzitter Van Rumst verwijzen naar het stadsbestuur; “Alles wat niet door Kind en Gezin gesubsidieerd wordt moet door de stad zelf bijgepast worden”, zegt hij daarover.

Ouders die in Lokeren wonen en hun kleintje graag toevertrouwen aan het Patjoepelteam kunnen zich voor informatie en inschrijvingsaanvraag richten tot het Lokaal Loket Kinderopvang, Sportlaan 5, 9160 Lokeren. Zij kunnen er terecht bij Leen Vermeulen, elke werkdag van 8 tot 17.30 uur. Tel 09/340.95.90, of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (jdw)

 

 

Lees ook:

LOKEREN. De Lokerse Feesten hebben ook op wielervlak een punt: er worden in deze week drie wedstrijden voor Elite zonder Contract /U23 georganiseerd die een 3-daagse vormen met een aparte...

LOKEREN. Maandag 13 januari werd op de wijk Spoele de eerste steen gemetseld voor de nieuwe stadsschool. Metselaar van dienst was burgemeester Filip Anthuenis, bijgestaan door Nina Van der Sypt,...

SINT-NIKLAAS. Sint-Niklaas gaat de komende maanden de buitenruimtes van de stedelijke kinderdagverblijven aanpakken. Bij de heraanleg van de tuintjes verschuift de focus van 'gemakkelijk te...

SINT-NIKLAAS. Nu het OCMW op haar parkeerterrein in de Azalealaan gestart is met de buitenaanleg van het nieuwe woonzorgcentrum De Spoele, krijgt de bezoekersparking van het AZ Nikolaas een...

SINT-NIKLAAS. Bijna twee jaar na de eerstesteenlegging is het nieuwe woonzorgcentra De Spoele in de Lamstraat klaar. Of toch bijna. Nu de elektriciteitswerken klaar zijn, volgt de aankleding van...

Burgemeester Antheunis stelde 5 topprojecten voor aan de bewoners van de wijk Spoele.LOKEREN. Halverwege de lopende bestuursperiode gaat het college van burgemeester en schepenen momenteel op stap...