Bekerfinale Voetbal: Lokeren is klaar voor het feest

LOKEREN. Het is bijna zover: op 24 maart voetbalt Sporting Lokeren tegen KV Kortrijk met als inzet de Beker van België. Het Lokers stadsbestuur is ervan overtuigd dat haar ploeg zaterdagavond met de beker naar huis komt, en organiseert na de wedstrijd samen met Sporting Lokeren een groot supportersfeest op de Markt. Alle sportminnende Lokeraars worden daarop van harte uitgenodigd. Intussen doen de veiligheidsdiensten er alles aan om te zorgen dat het evenement vlot en veilig kan verlopen. Sporting-supporters, velen vanzelfsprekend van Lokeren zelf, maar sommigen ook van ver daarbuiten, trekken op 24 maart in groten getale met bussen naar het Heizelstadion in Brussel. Laatst gekende cijfers: er zijn 197 bussen geregistreerd, en 15.300 fans kochten een ingangsticket. Burgemeester Anthuenis spreekt van een Lokerse mars op Brussel, en toont zich verheugd dat zoveel Lokeraars enthousiast zijn om naar de bekerfinale te gaan.

Verwacht wordt dat de bussen vanaf 14.00 uur zullen vertrekken vanaf supporterslokalen, of van bij de organisatoren, of vanaf de Grote Kaai. Onderverdeeld in verschillende kolonnes zullen zijn naar de Heizel toegeleid worden. In een daar ter plaatse opgericht Lokeren Village kunnen de bezoekers in stemming gebracht worden om vervolgens tijdens de match voluit voor hun ploeg te supporteren.

terug naar Lokeren

Aangezien er buiten nergens grote schermen voorzien zijn, wordt verwacht dat de meeste sportliefhebbers pas na 22.00 uur naar de Markt in Lokeren zullen afzakken, waar een programma voorzien is vanaf 22,15 uur. Later op de avond worden ook de uit Brussel terugkerende supporters verwacht om - hopelijk - hier het feest om de veroverde beker verder te zetten.

Voor alle duidelijkheid voegen burgemeester Anthuenis en sportschepen Van Doorslaer eraan toe: "Ook als we niet winnen gaat het feest door, en hopen we veel supporters te mogen verwelkomen als appreciatie voor de hoe dan ook fantastische prestatie van bekerfinalist Sporting Lokeren."

De Markt wordt voor de gelegenheid ingericht met een podium, eet- en drankkramen en toiletwagens. Waarschijnlijk krijgt men daar o.a. DJ Christiaan Bruggeman te horen, en stadionomroeper van Sporting Lokeren Jan Millecam. Er komen 4 tapplaatsen, waar enkel betaald kan worden met jetons, aan te schaffen aan een centraal verkooppunt. Er zal enkel keuze zijn tussen pils, spa of cola. Ook de plaatselijke horeca-zaken zouden toegezegd hebben zich tot die dranken te beperken.

Daarnaast zetten een aantal cafés op de Markt een tapinstallatie buiten. Afspraak is dat ze binnen de grenzen blijven van het terras dat hen vergund is. Terrasmeubilair mag echter om veiligheidsredenen niet geplaatst worden, en in principe zouden de cafés binnen gesloten blijven. Schijnbaar heerst er toch enige twijfel of iedereen zich hieraan zal houden. Op het podium op de Markt worden de Sportingspelers na de match feestelijk verwelkomd; hun bus zal als enige tot bij het podium toegelaten worden. Er kan de hele nacht gevierd worden. "Voor de festiviteiten is een vergunning uitgeschreven tot zondagmorgen 05.00 uur (zomertijd!)", zegt burgemeester Anthuenis, "en om 06.00 uur beginnen de stadsdiensten de Markt op te ruimen, als er daar tenminste niet teveel in de weg liggen...", voegt hij eraan toe. De muziek stopt om 04.30 u, de tapkranen gaan dicht om 05.00 u.

veiligheid

Bij de voorziene massale volkstoeloop moet ook voor de veiligheid gezorgd worden. De stad heeft hiervoor in samenwerking met alle veiligheidsdiensten en Sporting Lokeren een preventieplan opgemaakt. Via camera’s zullen de veiligheidsdiensten zicht hebben op de gehele Markt, zodat ongelukken vermeden kunnen worden. Het Rode Kruis zal aanwezig zijn om zo nodig dringende medische hulp te verlenen. Naast de plaatselijke politie zal ook de federale politie aanwezig zijn. De Lokerse brandweer zal bijgestaan worden door collega’s van de zones Zele en Dendermonde, om desnoods het plein af te sluiten wanneer door te grote drukte gevaar zou dreigen. Bij dit alles heeft men hier gelukkig al heel wat ervaring opgedaan tijdens de Lokerse Feesten.

Op elke bus bevindt zich een verantwoordelijke, die geregistreerd is bij de politie, en die o.a. contact houdt over de vertrek- en aankomsttijden van zijn bus.

Omwille van de veiligheid heeft de burgemeester nog besloten dat het verboden is drank in flessen of blik bij te hebben op de Markt en op de Groentemarkt, van zaterdag 24 maart om 20.00 uur tot zondag 25 maart om 07.00 uur. Tijdens diezelfde periode mag daar evenmin sterke drank worden gedronken of geschonken. Enkel bekers van plastic of pvc mogen gebruikt worden; dus geen glas of blikjes op de Markt.

verkeer

Van zaterdagmorgen tot zondagmorgen zal in vele straten parkeerverbod gelden, sommige zullen afgesloten worden voor het verkeer. De meeste hinder worden verwacht, enerzijds zaterdagvoormiddag tot 15.00 uur (vertrek van de bussen), en anderzijds zaterdagavond vanaf 22.00 uur (feest en terugkeer bussen). Om de centrumwinkels zaterdag toch enigszins toegankelijk te houden is op de Markt verkeer en parkeren mogelijk tussen 15.00 en 22.00 uur.

Bij terugkeer uit Brussel zullen enkel de supportersbussen nog toegelaten worden in de Koning Albertlaan - Sportlaan vanaf de Oudstrijderslaan. Bedoeling is dat zij hun passagiers aan de rand van de Markt afzetten bij de museumbrug en dan onmiddellijk verder rijden om plaats te ruimen voor de volgende.

spandoek

Donny Opdorp en Geert Mees, twee doorwinterde Sporting-supporters, hebben in afspraak met burgemeester Anthuenis een groot spandoek opgehangen aan de gevel van het Lokers stadhuis. "We roepen alle Lokeraars op om dat voorbeeld te volgen, en een Sportingvlag of -affiche aan hun gevel of voor hun raam te hangen. We hebben dezelfde oproep al gedaan aan de handelaars en horecamensen in onze stad. Zo wordt deze unieke gebeurtenis ook in het winkelbeeld ondersteund. Lokeren moet wit-geel-zwart kleuren!", aldus nog de burgemeester.

pins

Het stadsbestuur vond dat ze, samen met Sporting Lokeren, voor de supporters een aandenken moesten geven aan dit unieke evenement. Daarom heeft de stad 10.000 pins laten maken met daarop het logo van Lokeren, het logo van Sporting, en de tekst "Bekerfinale 2012 - Ik was erbij"

"Aan alle Lokerse organisatoren van busreizen naar de bekerfinale vragen wij, om bij het instappen aan iedereen zo een pin te geven, die ze dan kunnen dragen vóór, tijdens en na de wedstrijd", zeggen sportschepen Van Doorslaer en burgemeester Anthuenis. "Wij zien u samen met de supporters op het grote supportersfeest op de Markt in Lokeren, na de wedstrijd. Wij twijfelen en niet aan: dat zal mét de Beker zijn.", besluiten zij hun mededeling.   (jdw)

 

 

Lees ook:

LOKEREN. Sporting Lokeren is na verschillende pogingen eindelijke geselecteerd voor Open Stadionmaar daarvoor het wel een samenwerking met het OCMW voor nodig. Die samenwerking is een sociaal...

LOKEREN. Na 31 jaar speelde Sporting Lokeren nog eens de finale van de Beker van België. Dat alleen al was in de durmestad al voldoende om er een heus feest van te maken. Een feest dat zaterdag...

LOKEREN. In Lokeren slaat de voetbalgekte toe. Sporting Lokeren speelt op 24 maart in het Heizelstadion de finale van de Beker van België tegen KV Kortrijk. Het is dertig jaar geleden dat Sporting...

LOKEREN. Reeds eind vorig jaar raakte bekend dat voetbalclub Sporting Lokeren door een jury verkozen was tot Meest Verdienstelijke Lokeraar 2010. Voor de officiële uitreiking wensten het...

LOKEREN. Donderdagavond 23 dcember werd bekendgemaakt dat eersteklassevoetbalclub Sporting Lokeren verkozen is tot Verdienstelijkste Lokeraar 2010. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon...

LOKEREN. Eersteklassevoetbalclub Sporting Lokeren werd donderdagavond 23 december verkozen tot Verdienstelijkste Lokeraar 2010. Deze keuze werd gemaakt door een comité met burgemeester Anthuenis,...