Kwart van Belgische kinderen kampt met slaapproblemen
ANTWERPEN. Vandaag, zondag 18 maart, is nationale dag van de slaap. Volgens cijfers van UZA kampt tot een kwart van de kinderen in België ooit met slaapproblemen. Ouders denken vaak dat het wel voorbij zal gaan, wat veelal ook gebeurt maar soms blijft het probleem aanslepen. Daarom wil UZA ouders informeren over slaapproblemen bij kinderen. Dat gebeurt via een aantal infosessies over gezonde slaap bij kinderen.
Als een slaapprobleem bij een kind blijft aanslepen, kan dat grote gevolgen hebben op het gedrage, de stemming en de ontwikkeling van een kind. Ook de ouders en de rest van het gezin lijdt daar onder. Preventief ingrijpen is dan ook belangrijk. Hiervoor is er het Slaapcentrum voor Kinderen van het UZA. Het slaapcentrum is het grootste centrum in Vlaanderen en het enige slaapcentrum in de regio Antwerpen. De gespecialiseerde kinderartsen zien er jaarlijks meer dan 600 kinderen en hun ouders voor een slaaponderzoek. Een slaapprobleem kan erg complex zijn en meerdere factoren kunnen de oorzaak zijn. Om het probleem aan te pakken, kiest het UZA voor een multidisciplinaire aangepakt en wordt bijvoorbeeld advies ingewonnen van een neus-keel-oor arts, een kinderneuroloog of psycholoog. Soms wordt een kind onderworpen aan een slaaponderzoek om het slaappatroon in beeld te brengen.
De kinderartsen van het UZA krijg ook vaak dezelfde vragen van ouders over wat gezond slapen is, hoeveel een kind moet slapen en hoe ouders hun kunnen helpen om een goed slaappatroon aan te leren. “We voelen dat ouders nood hebben aan meer informatie over slaap bij kinderen. Ze zijn snel ongerust en willen zoveel mogelijk weten om hun kind te kunnen helpen. Daarom willen we een aantal infosessies voor ouders organiseren over gezonde slaap bij kinderen.”, zegt Dr. Verhulst, kinderarts in het Slaapcentrum voor Kinderen.
Infosessies over slaapproblemen bij kinderen zijn er op woensdag 2 mei, vrijdag 11 mei, donderdag 31 mei en duren telkens 2 uur (van 19 tot 21 uur) en zijn gericht op ouders van baby’s, peuters en kleuters met slaapproblemen. Er is ruimte voor extra vragen, die al op voorhand aan het Slaapcentrum kunnen gestuurd worden. Inschrijven voor de infosessies kan via symposium.uza.be/slaap. (mb)