Haasdonk taboe voor doorgaand vrachtverkeer

BEVEREN. De gemeenteraad heeft de goedkeuring gehecht aan een ontwerp om een aanvullend reglement uit te vaardigen dat moet beletten dat er nog zwaar verkeer door het centrum van Haasdonk komt, vooral bij files op de E17. Het is de richting Bankstraat naar Temse en Sint-Niklaas, dat het doorgaand zakenvervoer dat via de Bergstraat van de E17 komt, moet verwerken. Het zal nu verboden worden voor verkeer +3,5 ton. De verkeersveiligheid en -leefbaarheid langs de gewestweg 485 werd aangetast door het zware verkeer. Enkel nog voor plaatselijke bediening zullen vrachtwagens worden toegelaten. De Bergstraat is en blijft wel ??n van de gevaarlijkste wegen van Groot-Beveren. Het is de op -en afrit van de E17 maar de Bergstraat is eigenlijk de 'boerenstraat' van de jaren '60 gebleven. Geen voet -of fietspaden en smal. Vooral fietsers moeten er met de bibber op het lijf het traject afleggen. De heraanleg van de Bergstraat werd nochtans al vele jaren geleden aangekondigd. Maar het Vlaams Gewest blijkt de Haasdonkse straat telkens opnieuw te vergeten. Dat is nu ook weer zo want de herinrichting werd voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat de gemeente Beveren nu het zwaar verkeer uit het dorp wil houden, is meer dan passend.
Radslid Guy Scheers (SP.A), herinnerde zich ook dat het schepencollege al jaren geleden zei dat er 'in de nabije toekomst', werken zouden worden uitgevoerd. Schepen Boeye kon niet anders dan het Vlaamse Gewest citeren dat beloofd had om begin 2005 over te gaan tot een aanbesteding. Maar nu blijkt dat voor de Bergstraat geen geld voorzien is. Er kwam wel overleg met het gewest maar het kon niet overtuigd worden van de noodzaak.
"Je moet de deuren van het Vlaams Gewest blijven plat lopen", aldus SP.A-er Guy Scheers die er ook op wees dat het nu toch een CD&V -minister maar dat Beveren achteruit wordt geschoven en andere gemeenten vooruit. CD&V)schepen Marc Van de Vijver, weerlegde het en antwoordde dat Beveren zeker blijft aandringen. Zo wist hij dat er momenteel wel aan de planning wordt verder gewerkt met o.a. de nodige onteigeningen. Van de Vijver beloofde dat de gemeente druk zal blijven zetten op het Vlaams Gewest om de herinrichting van de Bergstraat toch in de begroting 2006 een plaatsje te geven. Want als er geen geld is, dan kan de gemeente er ook niets aan veranderen.
Toch blijft het ook voor Bruno Stevenheydens (Vlaams Belang) onbegrijpelijk want ook bijna 10 jaar geleden werd reeds over deze gevaarlijke weg naar de E17 gesproken. Als er iets op de E17 gebeurt, wordt het verkeer langs de Bergstraat gestuurd als d? oplossing. Het is echter ??n groot 'Zwart punt' en toch wordt er geen geld voor opzij gelegd. Of wordt er misschien dan toch gedacht om de op -en afritten van de E17 in Haasdonk, af te sluiten zodat de Bergstraat een gewoon straatje wordt? (F)