Bewonersrecht in Doel loopt mank

BEVEREN. De gemeenteraadszitting bezat een grote verscheidenheid van onderwerpen die als conclusie meedroegen dat Beveren wel degelijk een grote, belangrijke gemeente is. Het hoofdstuk Doel kwam grondig aan bod omdat Vlaams Belang de gebrekkige uitoefening van het bewonersrecht aan de kaak stelde.

Bruno Stevenheydens wees op de verwaarlozing van de huizen en na navraag bij politie en milieudienst, kon hij zeggen dat hierbij het Intergemeentelijk samenwerkingsverband Land van Waas, in de fout gaat. Door hen wordt niets ondernomen om de veiligheid en de reinheid van de gebouwen in Doel te waarborgen.


Schepen Boudewijn Vlegels kon niet anders dan zeggen dat de problematiek rond Doel moeilijk blijft. Na de schorsing van het gewestplan is Doel terug woongebied maar de schepen ziet ook wel dat de ziel van het vroegere dorp verdwenen is. Momenteel zijn er 25   woningen bewoond. Tussen 200 en 2003 liep de bevolking terug van 839 naar 442 en het laatste jaar verminderde het inwonersaantal niet zoveel meer tot 428. In 2004 kwamen er 28 personen van buiten Beveren naar Doel wonnen en 14 kwamen uit een andere Beverse deelgemeente.


Maar wat kan men in Doel nog komen doen? Veel huizen staan onbewoond en verwaarloosd en dat komt niet ten goede aan het totale beeld van Doel. Schepen Vlegels zei dat de gemeente probeert alles zo netjes mogelijk te houden door opkuisacties en door het publieke terrein zo goed als mogelijk in orde te houden. Raadslid Stevenheydens wist dat vrijstaande woningen en garageboxen gebruikt worden om steenpuin en andere materialen te storten. Dat de woningen zomaar vrij te betreden zijn, is volgens Stevenheydens de schuld van het Intergemeentelijk samenwerkingsverband Land van Waas, dat als beheerder van de vrijgekomen woningen tekort schiet. De woonsfeer in Doel ligt te rotten. Letterlijk en figuurlijk en het raadslid wijst naar de gemeentelijke rattenbestrijders die er extra werk zullen krijgen.


Alles is een gevolg van het niet goed fungeren van het 'bewonersrecht'. Kandidaat-bewoners staan te lang op de wachtlijst. Begin 2005 waren er 228 kandidaten waarvan nu 72 gunstig geadviseerd op de lijst staan. Sommige vrijgekomen woningen worden, onder de mom van nog uit te voeren herstellingen, niet vrijgegeven voor bewoning. Blijkt nu ook dat sommige vroegere bewoners nog altijd de sleutel in hun bezit hebben omdat ze die 1 jaar mogen bijhouden.


Het ziet er naar uit dat Doel op weg is om geklasseerd te worden in de rij der "spookdorpen". De gemeente Beveren probeert er duidelijk wel iets aan te doen. Schepen Boudewijn Vlegels zegt: " We proberen problemen zo snel mogelijk op te lossen. Ergerlijk is echter dat regelmatig zaken vernield worden. Indien er meer mensen van het tijdelijk bewoningsrecht zouden kunnen gebruik maken, zou men heel wat kunnen tegengaan. Maar zolang er geen definitieve oplossing aan Doel wordt gegeven, zullen de problemen spijtig genoeg niet verminderen, integendeel."
Vlaams Belang bleef er bij dat de Intercommunale Land van Waas, de taak niet aan kan en het illustreerde dat met de vaststelling dat heel wat degelijke kandidaten bij een aanvraag om een woning in Doel te huren, aan het lijntje werden gehouden ofwel gewoon werden afgescheept. (F)