Problemen met consumentenkrediet dalen voor het eerst in Beveren

BEVEREN. Naar aanleiding van enkele alarmerende persartikels over toenemende problemen met consumentenkredieten en openstaande schulden in enkele grote steden werd ook in het OCMW van Beveren een stand van zaken opgemaakt. De resultaten lopen niet helemaal samen met vaststellingen van de OCMW?s in de grote steden. Het aantal dossiers budgetbegeleiding en budgetbeheer is opgelopen tot 114 dossiers. Dit is een stijging van ongeveer 25% tegenover de voorgaande jaren. Het aantal problemen met consumentenkrediet zijn gedaald van 60 in 2003 tot 37 in 2004.

Volgens het OCMW Beveren een duidelijk een eerste positief gevolg van de nieuwe regels voor de kredietcentrale waarbij alle aangegane leningen en kredietopeningen worden geregistreerd. Ook de beperking van een aantal agressieve reclametechnieken voor leningen en kredietopeningen zal zijn invloed hebben. Toch zou de wet hierin nog verder kunnen gaan om meer mensen tegen zichzelf te beschermen omdat vooral luxegoederen op krediet worden gekocht. Het OCMW heeft echter wel aanwijzingen dat sommige mensen nu eerder kasgelden gebruiken voor deze luxegoederen omdat ze aan geen lening meer geraken terwijl vaste kosten zoals elektriciteit en gas onbetaald blijven.

OCMW Beveren verwacht in de toekomst meer problemen met de waterrekening. Want voortaan zal zowel het waterverbruik als de taksen en belastingen samen in ??n factuur worden verrekend. Facturen van 300 tot 400 euro zullen daardoor geen uitzondering meer zijn. Het OCMW stelt voor om hier met maandelijkse of driemaandelijkse voorschotten te werken, net zoals bij elektriciteit en gas.