Kortnieuws uit Zwijndrecht en Burcht

Een verzameling van wetenswaardigheden en nieuw 'nieuws' over en uit de bib, de kinderopvang, de openbare verlichting, gemeentelijke grond, bouwen, leefbaarheid, een gokartrace en betere voetpaden en parkeerplaatsen.

Leesgroep bibliotheek
Zwijndrecht. Op 21 maart wordt in de bibliotheek binnen de 'Leesgroep' het volgende boek besproken. Dat wordt 'In ongenade' van de Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee. Wie ge?nteresseerd is, kan dit boek enkele weken vooraf uitlenen. Er worden steeds verschillende exemplaren voorzien via het interbibliothecair leenverkeer.  Het is ook nog steeds mogelijk om aan te sluiten bij de leesgroep. Info: bibliotheek, tel. 03.250.49.42

Buitenschoolse Kinderopvang
Zwijndrecht/Burcht. De buitenschoolse kinderopvang kreeg in 2005 een ander administratief uitzicht. Het is nu mogelijk de kostprijs van de opvang af te trekken van de belastingen. De gemeente heeft een computerprogramma om de documenten voor de belastingaangifte aan te maken. Voor een vakantieperiode moeten de ouders niet meer op voorhand betalen, wel nog inschrijven. De bijdragen worden reeds vanaf september 2004, bij het begin van het nieuwe schooljaar, verhoogd van 0,64 euro naar 0,70 euro voor een begonnen half uur. Dat gebeurde in opdracht van Kind en gezin. Kinderen tot 12 jaar kunnen er terecht.

Werk aan openbare verlichting
Burcht. In gedeelten van de Boomgaardstraat, Reynerslaan en Vrijheidstraat is uit een controle gebleken dat de openbare verlichting moest aangepast worden. In de Boomgaardstraat hing het laagspanningsnet nog aan de gevels van de woningen. Volgens het "derde-generatiecontract", moet dat ondergronds gebracht worden. Ook het net voor de openbare verlichting wordt meteen aangepast met vernieuwing van bestaande lichtpunten, lichtpalen en gevelarmaturen. Het straatbeeld zal zo mooier ogen en er zal een betere lichtkwaliteit zijn in de drie straten. Het project omvat het plaatsen van 15 lichtmasten met armuitsprong en een lichtpunthoogte van 8 meter. Er zullen in totaal 30 nieuwe toestellen worden geplaatst. Er is een som mee gemoeid van 32.145 euro.

Gemeentelijke grond verhuurd
Zwijndrecht. In het gebied rond de Vliet-en Polderstraat, heeft de gemeente sedert 1994 grond in eigendom. Een groot deel daarvan zal bij een boomplantactie worden beplant maar er is ook een stuk bij dat gewoon blijft liggen. Bewoners uit de omgeving vroegen om dat perceel te mogen huren om hun hobby met hun paarden er te kunnen uitoefenen. De gemeente ging daarmee akkoord.

Bouwen
Zwijndrecht. Aan de Burchtsestraat zal nog kunnen gebouw worden want op 18 januari werd de rooilijn er bij koninklijke besluit goedgekeurd. De gemeente kan zo grondstroken verkopen aan EXTENSA waarmee een overeenkomst was aangegaan in 2003 en waardoor de verkaveling daar wordt uitgebreid. Verder wordt ook werk gemaakt van de nieuwe verkaveling in het binnengebied tussen de Suikerdijkstraat-Verbrandendijk en Polderstraat. De gemeente heeft daar ook gronden in gebracht met de overeenkomst van ruil met de verkavelaar. De gemeenteraad keurt het wegtrac? en de voorgestelde weguitrusting goed.

Niet laten inpakken door havenactiviteit
Zwijndrecht. De gemeente moet tegen 10 maart bezwaren kenbaar maken in een openbaar onderzoek  bij de voorlopige vaststelling van een ontwerp van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de afbakening van de zeehavengebieden Waaslandhaven. Het is een tussentijds RUP dat niet de afbakening van de haven wil vastleggen. Ze gezien wordt de koppeling tussen de ontwikkeling van de havenactiviteit en de leefbaarheid van de omliggende gemeenten, vooral deze van Zwijndrecht, los gelaten. Het gemeentebestuur ziet daarin de buffering van de haven naar de gemeente toe, ten zuiden van de Expressweg, op de lange baan zal geschoven worden.

Gokartrace van de KSA
Zwijndrecht. Na het succes van vorig, organiseert de KSA op zaterdag 23 april voor de 2de keer een gokartrace in de omgeving van het Binnenplein aan het AC. Van 13 tot 17u rijden de kinderen en de jongeren en volwassenen racen van 18u tot 21u. Het traject zal weer verkeersvrij worden gemaakt net als de parking van het Binnenplein. Ook de wandelwegen tussen de grasvelden aan sporthal en AC, liggen op het parcours.

Betere voetpaden en reglementaire parkeerplaatsen
Burcht. In de Prins Leopoldstraat is er een tekort aan reglementaire parkeerplaatsen en de bomen geven er hinder aan voetgangers. In zulke gevallen zijn klachten niet te vermijden. De buurtbewoners konden hun zegje doen op een informatievergadering in januari. Het schepencollege heeft dan ook besloten de voetpaden en de parkeerplaatsen te vernieuwen. Dat zal neerkomen op het rooien van bestaande bomen, het opbreken en heraanleggen van voetpaden en parkeerplaatsen en het aanleggen van een verhoogde inrichting. Het zal 55.700 euro kosten. (F)