Onderzoek naar vervuilende stoffen in het lichaam

BURCHT/ZWIJNDRECHT.In opdracht van de Vlaamse Gemeenschap loopt sinds 2001 in Vlaanderen een meetnetwerk met als  doel gegevens te verzamelen over blootstelling aan stoffen die het milieu verontreinigen en hun mogelijke relatie met gezondheid. Deze keer worden niet vooral bodem, lucht en water onderzocht, maar gebeuren de metingen nu in de mens zelf. Dat kan op bijvoorbeeld urine- of  bloedstalen. Ze geven informatie over de aanwezigheid van vervuilende stoffen in het lichaam. Dit wordt nu omschreven door het woord "biomonitoring". Het onderzoek is uniek in zijn soort en wordt voor het eerst in Europa op zo'n grote schaal uitgevoerd. De gemeente Zwijndrecht werkt er aan mee.Dat Burcht en Zwijndrecht er bij betrokken zijn is een gevolg van de ligging in het industriegebied van de Antwerpse agglomeratie.
De milieublootstelling verschilt immers naargelang de locatie. De gebieden met een specifieke milieubelasting die werden geselecteerd voor onderzoek zijn naast de Antwerpse agglomeratie ook de Gentse agglomeratie, het industriegebied aan de Gentse en Antwerpse haven, de zone rond het Albertkanaal, het gebied rond verbrandingsovens, de fruitstreek, Olen en landelijk gebied.
De campagne richt zich op volwassenen tussen 50 en 65 jaar en startte reeds in september. Het einde wordt voorzien in juni 2005. De bedoeling is om in totaal 1.600 volwassenen te onderzoeken, of 200 per gebied. Enkele inwoners van Burcht en Zwijndrecht zullen thuis een folder en een vragenlijstje ontvangen. Iedereen wordt verzocht om dit vragenlijstje ingevuld terug te sturen.
Aan een aantal van deze mensen zal daarna gevraagd worden om mee te werken aan verder onderzoek. Ze zullen opgebeld worden door medewerksters van het PIH. Het onderzoek is vrijwillig en men hoeft pas dan te beslissen of je wil meewerken.
Wie wordt uitgenodigd voor verder onderzoek, moet zorgen voor  een ingevuld vragenlijstje, een bloedstaaltje van 42 ml en een urinestaal. Na afloop van de studie ontvangt men de eigen resultaten en de resultaten van het gebied. Wie meer wil weten kan terecht bij  Els Van de Mieroop, tel. 03.259.12.61 of Vera Nelen, tel. 03.259.12.70 en op de website www.milieu-en-gezondheid.be (F)