Burgemeester Denert: Is onze hulpverlening nog verzekerd?

KRUIBEKE. Er is nog een gevolg gekomen op het voorval met de ziekenwagen van de dienst 100 die eerder deze maand in Kruibeke werd verwacht maar niet opdaagde. En dat toen vlakbij de ziekenwagen van de Kruibeekse brandweer vrij stond. Burgemeester Denert is verontwaardigd ?n verbaasd nadat hij maandagmiddag in de nieuwsberichten vernam van afgevaardigde De Looze van Binnenlandse Zaken, waarom de ziekenwagen van Temse moest komen naar Kruibeke. Volgens De Looze was de melding bij de dienst 100 binnengekomen dat er iemand onwel was geworden in de Kapelstraat, er was geen huisnummer gezegd en nog altijd volgens De Looze loopt de Kapelstraat zowel in Temse als in Kruibeke en werd er vanuit gegaan het midden van de straat te nemen en dit is in Temse. Zo werd de ziekenwagen van Temse ter plaatse gestuurd. De Kapelstraat van Temse en de Kapelstraat van Kruibeke liggen ongeveer zeven kilometer van elkaar. Hiertussen bevindt zich de Nieuwe Baan (Bazel) - Rupelmondestraat - Kruibekestraat - Bazelstraat - Onze Lieve Vrouwplein Kruibeke.
De oproep op 4 februari ll. gebeurde door een lid van de wijkpolitie, in aanwezigheid van iemand van het gemeentepersoneel van Kruibeke. Er werd duidelijk gemeld aan de telefoon naar de dienst 100: 'er is iemand onwel geworden op de parking van Delhaize in de Kapelstraat te Kruibeke'.
Burgemeester Denert begrijpt het niet. Er is maar ??n Kapelstraat in Kruibeke en die is maar 150 meter lang, dus heeft een nummer helemaal geen belang. Het feit deed zich voor op een parking, die duidelijk vernoemd was en het slachtoffer was zichtbaar van op de straat. Dit bericht zal ook op de band staan van de dienst 100 in Antwerpen want alle gesprekken worden opgenomen.  Intussen deden de Kruibeekse politiemensen constant reanimatie en mond-aan-mondbeademing.
"Waarom wordt door De Looze van Binnenlandse zaken gelogen i.p.v.de juiste conclusie te trekken?", vraagt Denert zich af.
Het is nog niet alles want  maandag 14 februari om 17.24u liep het weer fout. De officieren van de brandweer Kruibeke kregen dan een telefonische oproep vanuit de 100 centrale Gent om de ziekenwagen van Kruibeke uit te sturen naar het kruispunt Krijgsbaan -Sint Jorisstraat te Bazel - Temse. De officier die de oproep aanneemt merkt op dat er wel een Sint-Jorisstraat is in Kruibeke tussen de Nieuwe Baan en de Daalstraat. Kruibeke heeft echter geen Krijgsbaan.
Omdat de officier de omgeving van Temse kende, wist hij dat daar wel een kruispunt Sint-Jorisstraat en Krijgsbaan was. De aangestelde van de 100 Gent geeft aan dat het dan waarschijnlijk daar wel zal zijn en dat hij de ziekenwagen van Temse gaat verwittigen.
Het tijdsverlies is hier al vier minuten, maar een ziekenwagen van Kruibeke naar Temse zou door omleidingen door werken van Aquafin nog meer dan 15 minuten onderweg zijn.
Op het moment van de oproep door de 100 Gent is de Kruibeekse ziekenwagen reeds aan een opdracht bezig van de 100 Antwerpen maar daar heeft de 100 centrale van Gent geen kennis van.
Opnieuw heeft de burgemeester een vraag: "Hoe kan een ziekenwagen opgeroepen worden als hij reeds voor een andere  100 centrale een opdracht aan het uitvoeren is ? Hoe weten de mensen van de 100 Antwerpen of de 100 Gent Kruibeke heeft uit gestuurd?"
Denert zegt ook dat deze problematiek reeds verschillende keren werd aangekaart, tot zelfs in de Provinciale veiligheidscel, maar niemand blijkt de moed te hebben definitieve instructies te geven of procedures op te stellen om deze wantoestanden te verhelpen. Daartegenover staan, volgens hem de financi?le inspanningen van de gemeente maar vooral het idealisme, de inzet en de opleiding van onze ambulanciers. Als burgemeester eist hij dan ook dat er onmiddellijk duidelijke instructies opgesteld worden opdat bovenvermelde voorvallen niet meer kunnen gebeuren, niet enkel in Kruibeke maar in alle gemeentes.(F)