De gemeente investeert in kunst

ZWIJNDRECHT. Het kunstwerk "Onder de regen" van Tom Frantzen, dat op de hoek van de Regenbooglaan en de Schoolstraat stond, is al geruime tijd weggehaald van het pleintje nadat het door stormweer was beschadigd. Het polyester beeld zal nu in brons worden gegoten omdat die materie beter tegen alle weersinvloeden is bestand dan polyester. Het zal verder ook onderhoudsvriendelijke zijn.

Van het bestaande beeld werd een gietvorm gemaakt. Het hergieten kost wel 17.182 euro of een 687.000 BEF. Veel geld, maar wel passend bij een gemeente die kunst in de straat promoot. Zo is er trouwens ook nog een kunstwerk van ereburger Fred Bervoets op komst. Het is een bijzonder werk dat wordt aangekocht van de Burchtse Antwerpenaar want "klokken voor kanonnen", hoort thuis bij de monumentale werken die hij al enkele jaren etst over gebeurtenissen uit zijn jeugd. Het zijn werken waarin feiten en interpretaties door elkaar lopen.


"Jeugdherinneringen -klokken voor kanonnen", verwijst naar de wegname van de klokken uit de Sint-Martinuskerk tijdens de oorlog op 27 oktober 1943. Bervoets maakte er een grote ets van 2m x 3,10 m van dit feit waarop de Sint-Martinuskerk, de muur van de Sint-Jozefschool, een wenende non en zoals gebruikelijk ook de kunstenaar zelf is te zien. Het werk kost 16.500 euro of 660.000 BEF en zal een plaats krijgen in het Administratief Centrum.
En er is nog kunst op komst want de werkgroep Kunstbeheer van de Cultuurraad, selecteerde in 2004 5 kunstenaars wiens werk zou opgevolgd worden. Uiteindelijk werden er 2 uitgenodigd door de werkgroep om commentaar over hun werk te geven. Nadien werd beslist om voor de aankoop van een kunstwerk verder te gaan met de in 1958 geboren Bart Decq. Hij moest een bestaand of nieuw werk voorstellen en meteen moest hij ook zijn mening geven over een eventuele inplantingplaats.


Bart Decqn, die leeft en werkt in Gijzenzele, is niet de eerste de beste want werk van hem staat o.a. in de Vrije Universiteit van Brussel, CC De Brakke Grond in Amsterdam, de stad Lokeren, Jansen Pharmaceutica Beerse. Het werk voor Zwijndrecht is een uitbreiding van een bestaand dat wel 5 m lang, 2,60 m breed en 2,10 m hoog wordt. Het bestaat uit massief ijzeren balken waarvan de oppervlakte ruw en niet behandeld wordt zodat het een diep roeste kleur heeft. Toch blijven snij -en brandsporen en gelaste verbindingen zichtbaar. Omdat Bat Decq vaak geen titel aan zijn werk geeft, heet dit ook "Zonder titel". Het zal geplaatst worden aan het Administratief Centrum op de smalle grasstrook aan de zijde van de bibliotheek. De totale kostprijs bedraagt 25.000 euro of 1 miljoen BEF. (F)