Bewoners ontwierpen zelf wijkpleintje

KRUIBEKE. Er zijn zelfs Kruibekenaren die niet eens de Kamiel De Cockstraat kennen. Het is een doodlopende zijstraat van de Molenstraat, die schitterend is bebouwd. Er komen een 25-tal woningen en ook wielrenner -zegekoning Guy Smet heeft zijn oog laten vallen op een perceel. De eerste woningen werden in de loop van maart-april 2002 betrokken. In het hart van de verkaveling ligt een driehoekig pleintje waarrond de bebouwing eveneens die vorm heeft.

De gemeente heeft het plein waarvan de langste zijde ongeveer 30 meter is, aangelegd in dolomiet en er ook een achttal bomen geplant. Maar de omwonenden vonden het niet naar hun zin omdat de dolomiet de schoenen vuil maakte en de auto's zomaar kris kras door elkaar werden geparkeerd. Het gemeentebestuur heeft nu besloten het plein opnieuw aan te leggen en wil er 6.230 euro aan spenderen.

 

Het bijzondere is wel dat de idee van aanleg van de bewoners zelf komt. Bewoner Kris Vercauteren, zelf technisch tekenaar, ontwierp enkele plannen en legde ze voor aan de buurtbewoners. Iedereen mocht zijn mening te kennen geven. Daarna zette Kris alles definitief op plan en de ganse buurt mocht zijn stem uitbrengen. Het goedgekeurde plan werd aan de gemeentelijke technische dienst voorgelegd en het werd positief onthaald.
Er was ook aandacht voor het parkeerprobleem. De bewoners hebben wel een garage maar er zijn er ook die twee wagens hebben en 's avonds, wanneer iedereen thuis is, laat de nood aan parkeerplaatsen zich voelen. Op het plan zijn dan ook een 8-tal plaatsen rond het plein voorzien.


Drie van de 8 huidige boompjes blijven staan, elk op een hoek. Vanuit elke hoek zal een pad van 1 m breed vertrekken naar een centrale zithoek met 3 stevige  rustbanken van 1,80 m breed. Ze staan elk onder een boom. In totaal zal het plein dus 6 bomen tellen. Het tot stand komen van de inrichting van dit driehoekig plein, kan model staan voor heel wat andere verkavelingen. (F)