Vlaams Belang vindt afschaffing lijststem nadelig voor kandidaten uit kleine gemeenten

BEVEREN. Vrijdag maakte de Vlaamse regering bekend dat de waarde van de lijststem bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen zal afgeschaft worden. Fractieleider van het Vlaams Belang, Bruno Stevenheydens, heeft reeds de gevolgen voor Groot-Beveren bekeken. Mocht de waarde van de lijststem vorig jaar al zijn afgeschaft bij de Vlaams parlementsverkiezingen, dan was Stevenheydens parlementslid geworden. Stevenheydens zegt: "Maar dit voorbeeld neemt niet weg dat ik de maatregel van de Vlaamse regering niet correct vindt. Bij alle partijen zijn er kiezers die de volgorde van hun partij respecteren en een lijststem geven. Met deze stemintenties houdt de Vlaamse regering geen rekening meer. Door de waarde van de lijststem af te schaffen krijgen kandidaten die misschien minder bekend zijn, maar in een gemeenteraad toch goed werk kunnen verrichten minder gunstige kansen."
Bruno Stevenheydens past het toe op de gemeente Beveren en vindt dat nieuwe kandidaten uit de kleinere deelgemeenten, zoals bijvoorbeeld Kallo of Doel, het moeilijker hebben om verkozen te geraken omdat hun omgeving en de kiezers in hun deelgemeente niet voldoende zijn om verkozen te geraken. De meeste partijen maken tijdens de verkiezingen gebruik van pamfletten per deelgemeente om hun kandidaten voor te stellen. Uiteraard heeft een kandidaat van een deelgemeente met 20 000 inwoners meer kansen dan een kandidaat van een deelgemeente van ongeveer 1800  inwoners, zoals Kallo. In het verleden zette de CVP de kandidaten van Kallo en Doel op de 2de en 3de plaats, net zoals bijvoorbeeld nieuwe jonge kandidaten. Dit zou nu echter geen effect meer hebben.
Vlaams Belang meent dat de gevolgen bij de gemeenteraadsverkiezingen wel te merken zullen zijn. Stevenheydens besluit: "Voor nieuwe beloftevolle kandidaten, die door een partij vooraan op de lijst worden gezet; maar zich nog niet hebben kunnen bewijzen en zich voor een eerste maal aan de kiezer voorstellen is het een slechte keuze om de waarde van de lijststem af te schaffen."(F)