Bedrijfsgilde landbouwers nodigt gouverneur uit op de koffie

BEVEREN. Een afvaardiging van de Bedrijfsgilden Noord en Zuid van de landbouwers uit Groot-Beveren, hebben vrijdagvoormiddag gouverneur Andre Denys uitgenodigd om met hen eens aan tafel te komen zitten en van gedachten te wisselen over de toekomst van de landbouw. Het was in Cortewalle helemaal geen protestactie, maar in de context van de havenuitbreiding willen de boeren toch eens hun mening zeggen maar ook luisteren hoe er naar hun toekomst wordt gekeken.

Het gaat niet enkel om Doel maar over de situatie in alle deelgemeenten zoals Kieldrecht en Verrebroek maar ook in Vrasene en Haasdonk. Uiteindelijk gaat het ook om het verlies van de beste grond van Vlaanderen als gevolg van compensaties.

 

Woordvoerders waren Marcel Stoop, voorzitter van Bedrijfsgilde Zuid en Guido Van Mieghem van Noord. Zij willen weten wat de havenuitbreiding nog mee zal brengen voor de landbouw en of landbouwbedrijven nog toekomst hebben. Waar kan nog 'geboerd' worden? Zal de Grote Ring er komen of niet, om Waaslandhaven en Liefkenshoektunnel met de E17 te verbinden?


Ze vragen zich ook af of de gewone Beverenaar wel weet wat de werken in de Waaslandhaven kosten en of het allemaal wel zinvol is. De boeren vinden dat ook zij, voor de "natuur" zorgen. Een akker suikerbieten brengt ook zuurstof in de lucht, zeggen ze. Toch zijn er al vele hectaren vruchtbare kleigrond verdwenen. De kranen halen straks de laatste goede grond uit de bodem. Daarom dat aan de gouverneur een pakje allerlaatste Doelse kleigrond werd overhandigd door de jonge Jeroen De Bock. Daisy Stoop overhandigde de gouverneur de uitnodiging om op een zondagvoormiddag op de koffie te komen. De gouverneur vroeg onmiddellijk het contactadres van de Bedrijfsgilde en beloofde zijn agenda in te kijken om een afspraak te maken.  (F)