Gouverneur Denys vindt Beveren boeiende gemeente

BEVEREN. Vrijdagvoormiddag heeft gouverneur Andre Denys en de Bestendige Deputatie van Oost-Vlaanderen, een bezoek gebracht aan de gemeente. De gouverneur wil de komende jaren alle gemeenten bezoeken. Beveren was de eerste in de rij. En dat was  doelbewust zo gekozen omdat hij het een boeiende gemeente vindt en wil bewijzen dat er vanuit Gent aandacht is. De gemeentebesturen staan trouwens dichtst bij de bevolking.

Wat gouverneur Denys over Beveren vernam, overtrof voor hem alle verwachtingen. Het gemeentebestuur had trouwens alle thema's bijzonder goed voorbereid en gebundeld in een lijvig document. De vorm van aanpak door de gouverneur is helemaal nieuw en werd nuttig en effici? genoemd.  Burgemeester François Smet vond het een eer dat zijn gemeente als eerste werd uitverkoren in de "Ronde Van Vlaanderen". Beveren is zeker een boeiende gemeente die economische mogelijkheden biedt voor de ganse regio. Maar de burgemeester wees er ook op dat de ontwikkeling van de Linkeroever ook een grote verantwoordelijkheid mee brengt, zoals dat op het vlak van de veiligheidsdiensten wordt geïllustreerd.


De Gouverneur wond er geen doekjes om waar hij wees op de verhouding met Antwerpen. Hij staat aan de kant van Beveren om er voor te zorgen dat Antwerpen de Beverse Linkeroever niet inpalmt. Dat moet op een evenwichtige manier gebeuren en globaal worden aangepakt. Oost-Vlaanderen, Waasland en Beveren moeten op dat vlak eendrachtig samenwerken. Vooral op het vlak van de financi? baten, moet het met Antwerpen tot een redelijke samenwerking komen.


Werden in de loop van het bezoek heel wat knelpunten naar voor gebracht, gouverneur Denys leek toch meest getroffen te zijn door de problematiek rond de mobiliteit. Hij zei dat die hem scherper werd gesteld, dan hij had gedacht. Vooral als het Deurganckdok opent, verwacht hij problemen. Er werd daarover reeds van gedachten gewisseld over de aanpak. Concrete punten daarbij zijn de westelijk ontsluiting van Waaslandhaven, aanleggen van overbruggingen, een tunnel onder de spoorweg aan het Stenenkruis.


De gouverneur wou zeker ook rekening houden met de landbouw en hij engageerde zich voor een geïntegreerde aanpak.  Burgemeester Smet onderstreepte nog eens dat Beveren ook altijd grote aandacht zal hebben voor de leefbaarheid van de dorpen. Havenverkeer moet gescheiden blijven van het dorpsverkeer.


Bij het bezoek aan Beveren bleek overduidelijk dat gouverneur Denys daadwerkelijk en met krachtige arm de provincie Oost-Vlaanderen met al zijn regio's, zal bezorgen waar ze recht op heeft. Hij weet tenminste dat Doel in zijn provincie ligt, dat Waaslandhaven ook nog Oost-Vlaams is. Op de rechteroever spreken ze vaak van het "Antwerpse Doel" of de "Zeesluis van Kallo in de Antwerpse Haven", en dat kan niet. (F)