Rioleringswerken Aquafin Rupelmonde klaar in september

KRUIBEKE. Kruibekenaar Jos Stassen, Fractievoorzitter Groen! in het Vlaams Parlement, heeft bij Minister Kris Peeters van Openbare Werken informatie gevraagd omtrent de rioleringswerken die nu al geruime tijd delen van Rupelmonde open leggen. Werken die noodzakelijk zijn, want de gemeente Kruibeke loost alle huishoudelijk afvalwater via poldergrachten, in de Schelde. Toch is het waterzuiveringsstation van Aquafin in Temse uitgerust om het afvalwater van Kruibeke, Bazel en Rupemonde te zuiveren. Vandaar dat nu reeds een persleiding wordt gebouwd van Rupelmonde naar Temse en dat via de gewestweg 419. Dit project kost bijna 3 miljoen euro. Reeds in september 2003 werd gestart met het project van Rupelmonde naar Temse. Dat ging van de Ganzemeerstraat via de Kalverstraat naar de Kapelstraat Steendorp en zo via de Krijgsbaan naar het zuiveringsstation Temse. Het afvalwater van Rupelmonde wordt verzameld in het pompstation van de Broekstraat. Momenteel is reeds de helft van het project uitgevoerd. Later komt er ook het water van Bazel en Kruibeke bij.
Er is dus nog werk aan de winkel want de collector Kruibeke-Rupelmonde zal starten aan de Broekdam-Noord om via Broekdam-Zuid te eindigen in de Polderstraat maar loopt grotendeels achter de woningen. Deze riolering Kruibeke-Rupelmonde voorziet de aanleg van een collector in de Lamperstraat en de Parklaan te Bazel en een gestuurde boring tot in de Eikenlaan. Vanaf de Eikenlaan wordt een collector aangelegd via de Blauwe Gaanweg en de Kleine Gaanweg om zo aan te sluiten op het pompstation in de Rupelmondse Broekstraat.
 Een ander project heet "Verbindingsriolering Kruibekestraat -Kemphoekstraat"  en volgt een trac? van Polderstraat, Pater Damiaanstraat, de gewestweg Kruibekestraat, de Kemphoekstraat en de Beekdam. Maar al deze werken om Kruibeke en Bazel aan te sluiten, zullen maar ten vroegste in 2007 in uitvoering kunnen gaan, 3 jaar duren en vermoedelijk meer dan 6,7 miljoen euro kosten.
Op termijn zal dus al het afvalwater van de dorpskernen van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde ?n van de woningen langs de N419, gezuiverd worden op het RWZI Temse.
Jos Stassen bleef ook even stil staan de bouw van de ringdijk van de potpolder. Als die klaar is zal de afvoer van het Kruibeekse rioolwater worden afgesloten. In Rupelmonde zijn de werken nog dit jaar klaar maar voor Kruibeke en Bazel zal tijdens de bouw van de ringdijk, nog meerdere jaren ongezuiverd afvalwater in de polders stromen in de geplande dijkgrachten.(F)