Kort nieuws, aflevering 11

Nieuwtjes kriskras doorheen de regio. Ze komen uit Beveren, Temse, Kruibeke, Rupelmonde, Sint-Gillis-Waas, Bazel, 't Stad, Linkeroever,Zwijndrecht

Opening nieuw gebouw Speelplein Bartje
BEVEREN. Het nieuwe gebouw van Speelplein Bartje dat door de gemeente aan de Floralaan werd gebouwd zal waarschijnlijk op vrijdag 13 mei officieel worden geopend. De week nadien, zondag 22 mei, organiseert de Speepleinwerking dan een opendeur.

 

Onderwijzers met pensioen
SINT-GILLIS -WAAS. Op maandag 21 februari zal het College van Burgemeester en schepenen in de raadzaal van het gemeentehuis, hulde brengen aan twee onderwijzers die met pensioen gaan. Dat zijn Karel De Mol en Marc Kockelberg.

 

Echo's uit het dierenrijk voor Vlaamse senioren

BAZEL. De Vlaamse Senioren Scheldekant organiseren op maandag 21 februari om 14u een voordracht in kasteel Wissekerke. Het is professor Andre Reyns uit Kruibeke die komt praten over "Echo's uit het dierenrijk: Waarom een bok niet maalt om groene blaadjes". De inkom staat op 2 euro voor leden en 3 euro voor niet-leden, koffie inbegrepen. Het is een organisatie  in samenwerking met het gemeentebestuur van Kruibeke.

 

Nieuwe huisvuilwagens en beveligingscamera's
't STAD. De stad Antwerpen heeft de jongste jaren zo'n zuinig beleid gevoerd dat het voor 1,2 miljoen euro nieuwe huisvuilwagens kan aanschaffen, voor 1 miljoen euro beveiligingscamera's kan plaatsen  en nog eens voor 800.000 euro de werking van de eigen diensten kan verbeteren. Wat de huisvuilwagens betreft zijn er 5 defect en herstellen is te duur. Er worden daarom 4 wagens gehuurd voort 6 maanden.

 

Gestolen en verloren fietsen niet meer verkocht
't STAD. Het college van Antwerpen heeft beslist om van nu af aan geen gestolen of verloren fietsen meer te verkopen op de openbare verkoop die tweekeer per jaar plaatsvindt. Brommers, meubels en andere dingen zullen nog wel worden aangeboden. Fietsen zullen voortaan ter beschikking gesteld worden  aan de Kringwinkel voor een tewerkstellingsproject rond het herstellen en rijklaar maken ervan. Opleidings- en tewerkstellingsprojecten zullen de gerecycleerde fietsen kunnen leasen. Anderzijds zullen werkzoekenden uit de kansengroepen de mogelijkheid krijgen om een fiets aan te kopen aan een sociaal tarief.Tot op heden werden de fietsen verkocht, die reeds langer dan 6 maanden door de stad Antwerpen waren opgeslagen en nog niet door de rechtmatige eigenaar waren opgehaald.

 

Recyclagepark op Linkeroever voor beter milieu
LINKEROEVER. In 2004 hebben ongeveer 600.000 Antwerpenaren ? van de 8 stedelijke recyclageparken bezocht. In de loop van 2005 komt op Linkeroever het 9de park er bij. De bestaande parken  worden ook verder verbeterd met veel aandacht voor gebruiksvriendelijkheid en effici?ie. De milieutelefoon beantwoordde in 2004 ongeveer 20 500 oproepen. De meeste vragen gingen over grof vuil, nachtelijke huisvuilophaling en recyclageparken. In totaal ondertekenden ook 33 Antwerpse scholen een afvalpreventiecharter met de stad. De milieudienst deelde al meer dan 10 000 brooddozen en bekers uit.  In het kader van een beter milieu namen 43 bedrijven en hun 4 000 werknemers op 11 mei 2004 deel aan de fietsdag onder het motto 'Fietsen werkt!'. Samen bespaarden zij op 1 dag maar liefst 12,25 ton CO2!  Onder het motto "Meten is weten", werd het energie- en waterverbruik van bijna 100 stadsgebouwen opgevolgd in een telemetrische energieboekhouding. Abnormale verbruiken konden zo opgespoord en verholpen worden. Er was zelfs een gebouw ontdekt dat per week 200 m3 water verbruikte terwijl dat normaal slechts 10 was.

 

Herdenking Gefusilleerden
BEVEREN. Er komt op zondag 6 maart een herdenking van de gefusilleerden uit de gemeente. Daarbij horen de in Beveren bekende namen van Leon Labyt, Gerard Van Gerven, Albert Panis, Hubert van Eepoel en Rudolf Esser. Zij werden allen in februari 1944 door de Duitsers gefusilleerd. Na 60 jaar is de Beverse gemeenschap hen nog niet vergeten. Op 6 maart wordt om 11.30u op de Glazenleeuw, ter hoogte van de parking van feestzaal Troubadour, een optocht gevormd. Om 12u volgt een plechtigheid op de begraafplaats van Beveren. Het is een initiatief van het gemeentebestuur, het AXIS-Vredesgenootschap Beveren en de NKB-Vriendenkring.

 

70 Jaar voetbalclub Olympia
RUPELMONDE. De voetbalclub Olympia gaat in mei het 70-jarig bestaan vieren. Op het terrein in de Olympiastraat zullen gedurende drie dagen heel wat activiteiten plaatsvinden: vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 mei. Er zijn optredens, een fuif, het "Spel zonder grenzen", een rommelmarkt, een autotuningshow en een reuze-barbecue.

 

Expo 'Boel in Beeld
TEMSE. Nog tot zondag 20 februari loopt in het Gemeentemuseum van Temse de fototentoonstelling "Boel in Beeld". Het is een organisatie Postzegel- en Ruilkring en het gemeentelijk Cultuurcentrum. De Boelwerf wordt terug tot leven gebracht door een schitterende selectie foto's van verzamelaar Jean-Marie Baudour, die zelf 32 jaar op de Boelwerf werkzaam was. De expo is elke zater- en zondag open van 14 tot 18 u en  zondag ook van 10 tot 12 u.

 Ziekenwagen gebruiken wordt duurder
GROOT-KRUIBEKE. De gemeente heeft de retributie voor het gebruik van de ziekenwagen, aangepast en duurder gemaakt voor de periode tot 2006. Dat kon omdat de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid het bekend maakte in december 2004. Zo moet nu voor de ziekenwagen een forfaitair bedrag voor de eerste 10 km worden betaald van 50,07 euro. Het bedrag vanaf de 11de tot en met de 20ste km is vastgesteld op 4,96 euro per kilometer. Vanaf de 21ste km moet 3,72 euro per km worden betaald.

 

Gezocht: begeleiders buitenschoolse kinderopvang
TEMSE. De gemeente zoekt 3 halftijdse begeleiders of begeleidsters voor de buitenschoolse kinderopvang. Ze begeleiden kinderen tussen 2,5 en 12 jaar, v????en na schooltijd. Ze moeten activiteiten met hen doen en huishoudelijke taken uitvoeren zoals het onderhouden van de lokalen. Ook kinderen verzorgen en eventueel kleine kwetsuren behandelen. Kandidaten moeten wel een passend diploma kunnen voorleggen uit BSO of TSO of een attest "Begeleider Buitenschoolse Kinderopvang" van de VDAB of van een door Kind en gezin erkende opleidingsorganisatie. Wie  een contract wenst moet contact opnemen met de Personeelsdienst: 03.710.12.73

 

Als vrijwilliger met de handicar rijden
TEMSE. Mensen die niet meer mobiel zijn en geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, kunnen met de handicar nog heel wat bezoekjes afleggen. Het is een aangepast mini-busje met een rolstoellift. De Gemeentelijke Sociale Dienst zoekt nog vrijwillige chauffeurs. Wie over vrije tijd beschikt, een rijbewijs B heeft en een medische schifting kan voorleggen mag zich kandidaat stellen op het Gemeentehuis bij Miralda Verdickt: 03.710.12.25

 

Prijs oplossen wateroverlast naar rechtbank
RUPELMONDE.  In de zomer van 2004 zagen de bewoners van de Kalverstraat hoe tijdens de werken aan de riolering op een junidag er wat verkeerd liep. Ze werden geconfronteerd met wateroverlast. De brandweer moest uitrukken en zelf pompen plaatsen om de klus te klaren. Maar dat gebeurde niet gratis en de gemeente legde de rekening voor: 663,12 euro. Via de verzekering van de gemeente werd verzocht aan te kloppen bij de verantwoordelijke aannemer. Maar die weigerde een minnelijke schikking zodat de gemeente nog steeds niet werd betaald.  Het college van burgemeester en schepenen trekt er nu op aanraden van de verzekeraar Ethias, mee naar de rechtbank.

 

Voor de goede werking Buitenschoolse Opvang
KRUIBEKE. De begeleiders van de buitenschoolse kinderopvang kunnen rekenen op de samenwerking met het Vormingscentrum Opvoeding & Kinderopvang in Gent. Dat brengt mee dat ze bij VCOK een vorming, begeleiding en opleiding inzake opvoeding en kinderopvang kunnen volgen. Ook scholing als onthaalouder, verantwoordelijke in de kinderopvang en bemiddelaar in familiezaken is er mogelijk. De gemeente Kruibeke  heeft ook voor 2005 de samenwerking behouden en betaalt er 600 euro voor.

 

Loopbrug op de demonstratieloods scheepswerf
RUPELMONDE. In de demonstratieloods op de vroegere scheepswerf CNR zal een loopbrug worden geplaatst om zo vlotter aan de te restaureren schepen te werken. In deze loods ligt momenteel D'n Bruinen, een schip van meer dan 100 jaar oud, dat wordt hersteld. De aankoop van de loopbrug wordt geraamd op 22.000 euro zonder BTW.

 

Uitbreiding Automaat De Ridder
KRUIBEKE. Aan de Burchtstraat 172 wil de eigenaar van Automaat De Ridder het tankstation met carwash uitbreiden. Daarvoor zijn er bijzondere milieuvergunningen van klasse 1 nodig. De Burgemeester brengt het publiek, en in het bijzonder alle eigenaars en gebruikers van gebouwen gelegen in een straal van 100 m rond het tankstation, ter kennis dat een  milieuvergunningsaanvraag werd ingediend. Wie wil kan de vergunningsaanvraag met bijlagen nog tot 4 maart komen inzien op de milieudienst in het gemeentehuis, alle werkdagen van 9 tot 11.30u en op dinsdag van 16 tot 19u. Gedurende die periode kunnen bezwaren en opmerkingen schriftelijk aan het College van Burgemeester en Schepenen worden gericht, en mondeling worden meegedeeld aan de burgemeester of aan een door hem aangewezen ambtenaar.

 

Maximumfactuur en Poetshulpdiensten
TEMSE. De Gemeentelijke Seniorenraad geeft op dinsdag 15 februari om 14u in de Bovenzaal Roxy in de Stationsstraat 29 en informatienamiddag rond de maximumfactuur voor de medische verzorging en over de poetshulpdiensten in de gemeente.

 

Juist is juist
ZWIJNDRECHT. De gemeente werd op de vingers getikt omdat het bij de tarieven voor het ophalen van de GFT-containers, er niet had bij vermeld dat het per jaar of per ophaalbeurt was dat er een label moest worden gekleefd. Op het provinciebestuur vond de verantwoordelijke het onduidelijk of de 0,50 euro voor een containertje van 40 l voor een jaar of per keer was. 't Zou mooi zijn om voor 0,50 euro een gans jaar de container kunnen mee geven. Maar juist is juist. Ook voor het afleveren van administratieve stukken moest de gemeente terug krabbelen want ze hadden de prijs  van 1,24 euro afgerond naar 1,25 euro. Verkeerd, zegden ze op de provincie, 0,01 euro te veel gerekend. Juist is juist.(F)