Het regende 'rochés' over Nabukdonosor

RUPELMONDE. Maandagavond werd op het gemeentehuis de uitslag bekend gemaakt van het carnavalgebeuren 2005. Daarna werd van op de pui de Mercatorworp gehouden. Daarbij werden door Prins Filip en zijn eredame, leden van de Orde van Mercator en schepen Frans Van der Meiren, niet minder dan 1000 'rochés' gebakjes in het publiek geworpen. Ze werden geschonken door Roland Stuer.

Het was notaris Andre Depuydt, voorzitter van de jury, die van op de pui van het gemeentehuis de uitslag van de 44ste Carnavalstoet over het kerkplein liet weerklinken. Hij gaf de Chiromeisjes Rupelmonde een speciale vermelding voor de frisheid van hun thema in "Natuurleuk" en ze brachten bovendien ook zonder geluidsversterking of muziek, toch hun liedjes.


Bij de Jeugd-en sportverenigingen ging de zege naar "Marlbazel" van BBC Bazel. 2. "Omleiding hier, omleiding daar" van de Scouts Rupelmonde. 3. "Griezelhalloween" van de KLJ Kruibeke.
Bij de kleinere carnavalgroepen  riep de jury "Gangs of Chicago" uit van de Dulle lullen en poesjes. 2. "Mars recycleert" uit Zottegem 3. KV De Sloebers met "De Romeinen".


Bij de super-groepen ging zoals verwacht, de 1ste plaats naar Nabukondonosor Kruibeke met "Woar is den tijd van de vakschool"  2. "Ze zein doar" van KV Den Blok Steendorp en 3. "The Black Pearl" van de Leutige Fuivers.
Kurt Smet, het brein achter Nabukodonosor, vond het een grote eer dat zijn idee werd bekroond. Hij zei: "Ik had wel de idee maar het was ook een kwestie van de gepaste wagen te vinden. Dan gingen we zoeken in de goeie oude tijd in Rupelmonde en zo kwamen we in de vakschool terecht". Kurt is eigenlijk een gans jaar bezig met carnaval. Wanneer in maart de laatste stoet voorbij is, laat hij even wat stoom af, en dan begint hij aan 2006. Reeds 17 jaar is de Kruibeekse Carnavalgroep actief en jaar na jaar stijgt het niveau van de wagen. Dat vertaalt zich ook financieel want ze worden gevraagd in stoeten. Kurt is er zelf al 12 jaar bij en is 7 jaar voorzitter. Hij vindt dat 2005 wel het beste jaar ooit is. "De ambiance op de wagens is groot en deze sfeer evenaren de komende jaren zal moeilijk zijn." zegt hij.


Een dozijn leden van Nabukodonosor genoot op het marktplein van de grote eer. Daar gaat het om, want een geldprijs of een trofee hangt er niet aan vast. Tenzij dat ze werden bekogeld met een regen van 'rochés'.  Het zal dan ook met grote inzet zijn dat ze hun programma verder gaan afwerken: zaterdag trekken ze naar Hamme in een wijkstoet en dan volgens nog: 13 februari Sint-Gillis-Waas, 20 februari Grembergen, 27 februari Temse, 6 maart Sint-Gillis Dendermonde, 13 maart Willebroek en ook is er nog een optie om af te sluiten in Kieldrecht. (F)