Belangrijke wijzigingen wachtlijsten voor woon- en zorgcentra en bejaardenwoningen

BEVEREN. De raad voor maatschappelijk welzijn keurde enkele belangrijke wijzigingen goed i.v.m. de wachtlijsten voor de woon en zorgcentra van het OCMW in Beveren. Om de lange wachtlijsten in te korten worden voortaan niet inwoners van de gemeente Beveren niet meer op de wachtlijsten opgenomen.

 Doordat de Beverse inwoners voorrang krijgen in de OCMW rusthuizen was de kans van niet Beverenaars bijna nihil om opgenomen te worden. Hierdoor werden de wachtlijsten kunstmatig opgetrokken. Niet Beverenaars kijken beter uit naar een andere oplossing dan een OCMW rusthuis van Beveren.  Slechts diegene die gelijkgesteld worden met Beverse inwoners maken nog kans om toch op de wachtlijst geplaatst te worden. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die lang in Beveren gewoond hebben en willen terugkeren, mensen met een sociale verbondenheid met Beveren omwille van de ligging van hun woning of mensen die een andere sociale reden inroepen.

Ook voor koppels die samen op een appartement wonen is er bij overlijden van de partner nu een duidelijke regeling: de overgebleven partner kan nu nog minimum ??n maand op het appartement blijven wonen en moet daarna de eerstvolgende vrijgekomen ??npersoonskamer aannemen.

Voor wat betreft de bejaardenwoningen en toekomstige aanleunflats wordt iedere eigendomsvoorwaarde geschrapt. Ook na de verhuis moet de woning of andere eigendom niet verkocht worden. Zo kan de ontvangen huishuur gebruikt worden om de bejaardenwoning te betalen. Hun huis verkopen is voor veel mensen een moeilijke beslissing omwille van emotionele banden en er ook geen weg terug meer is.

Tenslotte krijgen personen die in een seniorenwoning van het OCMW wonen en zorgbehoevend worden voortaan voorrang voor de opname in de RVT afdeling van de Notelaar in Beveren of Briels in Melsele.