Nabukodonosor steelt show op Rupelmonds Carnaval

RUPELMONDE. De Orde van Mercator leverde een perfecte organisatie af van de 44ste Carnavalstoet. Er namen 22 wagens en groepen deel en het zonnige weer met de staalblauwe lucht, boden de vele bezoekers een erg kleurrijk kijkstuk aan. Vooral de Kruibeekse carnavalgroep 'Nobukodonosor'  oogstte een grandioos succes. In vier delen beelden ze met meer dan 30 figuranten, de tijd van de vroegere Rupelmondse vakschool uit. Kort na de middag denderde ook reeds een reclamestoet van een 15-tal wagens met veel geluid en rook door de straten.

Het carnavalgebeuren werd ingezet in het gemeentehuis met een ontvangst door het gemeentebestuur dat was vertegenwoordigd door eerste schepen William Balliauw en de schepenen Irene Gorrebeeck en Frans Van der Meiren. Secretaris Hilaire Stuer, verwelkomde iedereen maar in het bijzonder Prins Filip en zijn eredame Katrien. Net als vorig jaar kwam weer de bevlagging ter sprake. Op het Mercatorplein stonden wel vlaggenmasten maar er hingen geen vlaggen aan. De gemeente had ook nu er geen initiatief voor genomen en Hilaire Stuer verwees naar Steendorp dat wel feestelijk bevlagd was. Hij sprak de hoop uit dat er volgend jaar bij het lustrum van de 45ste uitgave, toch iets zou gebeuren op dat vlak.


Maar ook de 44ste uitgave was een lustrum want Stuer wees er op dat in carnavaleske middens met 11 jaar wordt gerekend en  44 is een veelvoud daar van. Schepen Balliauw pikte daar op in en schetste het ontstaan van carnaval en plaatste het tegenover het moderne feestvieren. Carnaval heeft volgens hem nu de opdracht, zodanig te feesten, dat de ganse gemeenschap er wordt bij betrokken. Allemaal naar buiten komen langs de straten en plezier maken. Daarom zei de schepen dat hij fier was op de Orde van Mercator om deze traditie in stand te houden.  Hij beloofde dat hij er voor volgend jaar echt een punt van wil maken Rupelmonde feestelijk te bevlaggen.    


Schepen Balliauw overhandigde dan de grote sleutel aan Prins Filip waardoor hij de macht kreeg drie dagen te regeren over de gemeente. Prins Carnaval beloofde Rupelmonde goed te zullen vertegenwoordigen. Waar niemand aan twijfelde, want ook 2 jaar geleden deed hij dat al eens. Na het heffen van het glas en het eten van een Demande Praline, brachten twee Nederlandse muziekkorpsen voor de pui van het gemeentehuis, een ode aan de Prins Filip en zijn eredame en de vele genodigden uit bevriende verenigingen.


De Showband Sterne Slotlanders uit het Nederlandse Franeker, opende de stoet en het duurde niet lang of de confetti vloog met emmers op en tussen het publiek. Naast carnavalverenigingen, hadden ook de plaatselijke verenigingen hun plaatsje ingenomen. De KAJ en de Basketbalclub van Bazel die van zich afzette tegen het roken in de groep 'Marlbazel', de KLJ met een Griezel  Halloween, de VVKS Scouts Rupelmonde die de omleidingen en de files in de regio aan de kaak stelden. Verder namen ook de Chiromeisjes De Spiraal en de Sint-Jozefsvrienden die de Olympische Spelen in 2016 naar Rep'mond haalden.


Maar het hoogtepunt van de stoet waren ongetwijfeld de vier aan elkaar verbonden taferelen van KV Nabukodonosor. Opbouw, muziek, acteren, kleur, het was er allemaal bij om terug in de tijd te gaan naar de 'vakschool'. Niet minder dan 36 acteurs en actrices bevolkten de wagens. Het was een resultaat van maanden werk want in juli 2004 waren de vrienden van Nabuko reeds begonnen op het erf van Fons en Maria Verhelst. Ze hadden de wagenfiguren in Aalst gevonden en met veel 'stelen met de ogen' werkten ze een idee uit. Het tafereel was 27 meter lang. Voorzitter Kurt Smet en Gunther Heirwegh, zowat de leiders van de groep, haalden eer van hun werk en we zijn er zeker van dat ze in de zestal stoeten waar ze nog heen moeten, groot succes zullen oogsten. (F)