Turnkring Reynaert trapt 50ste jaar in gang

KEMZEKE. Gisteravond is de Parochiezaal in Kemzeke het nieuwe seizoen van Turnkring Reynaert op gang getrapt. Niets bijzonders zou je denken, ware het niet dat de turnkring in 2012 een halve eeuw jong is. Voor de medewerkers en leden van de turnkring belooft het alvast een boeiend seizoen te worden met naast de gewone trainingen en nieuw turngala in het teken van 50 jaar Turnkring Reynaert. Na een reeks leuke anekdotes van secretaris Etienne Van Guyse trakteerde de turnkring haar leden op een natje en een droogje om het jubileum feestelijk in te zetten.

Turnkring Reynaert werd op 1 mei 1962 opgericht in de woning van de toenmalige burgemeester van Kemzeke, Robert 'Bob' Verbeke. Naast de Verbeke waren Dr. Frans Beumer, Etienne Van Guyse, Amedé Mels en E.H. Leo Vercruyssen de grondleggers van succesvolle turnkring. "Via briefjes die ik op school aan de kinderen meegaf, schreven we het eerste jaar 48 jongens in.", vertelt secretaris Etienne Van Guyse, een leraar/schooldirecteur op rust. "In het begin hadden we geen sportzaal en trainden we onder een afdakje op de speelplaats van de gemeenteschool dat we 'de hangar' noemden. Maar dat kon alleen in de zomer. In de winter trokken we dan naar het zwembad in Sint-Niklaas." In 1967 kon de jonge turnkring gebruik maken van de voormalige toneelzaal en om in 1973 uit te wijken naar de nieuwe turnzaal van de gemeente, waar Reynaert nu nog dagelijks turnt en traint. In 1967 breidde turnkring Reynaert uit met een afdeling voor meisjes, een afdeling voor veteranen en een tamboerkorps.  Naast turnlessen organiseerde Reynaert ook verschillende uitstapjes, uitwisselingsprogramma's met Franse en Duitse turnclubs, sportkampen en turngala's.

Sinds 1967 trekt turnkring Reynaert jaarlijks op sportkamp. Op 1 juli 2012 trekt de club voor het 45ste sportkamp naar het Limburgse Dilsen-Stokkem. Dat is een unicum, omdat de andere 44 sportkampen nooit verder waren dan 10 kilometer van Kemzeke.

groots turngala

Vorig jaar kreeg Reynaert het IkGym-kwaliteitslabel. "Dit geeft aan dat we aantal kwaliteitsnormen voldoen en daar zijn we heel fier op.", aldus Van Guyse. "We bereiden nu trouwens een dossier voor de koninklijke titel te krijgen. We hopen die in 2012 te krijgen."

Hoogtepunt van het feestjaar wordt ongetwijfeld het vijfde turngala. "Het eerste gala 'Festibal' was geïnspireerd op de shows van Circque du Soleil", zegt regisseur Stefan Van Guyse. "En dat zal nu ook weer het geval zijn. Wat het precies wordt, staat nog niet helemaal vast maar het gymnastische spektakel wordt niet zomaar een show maar een verhaal waar licht en fantasie een grote rol zullen spelen." Het gala wordt op 12 en 13 mei opgevoerd in de sporthal van Stekene.

Op zaterdag 5 november organiseert Turnkring Reyneart een eetfestijn, waarop iedereen welkom is. Op 17 en 18 maart is Reynaert gastheer voor het Provinciaal Kampioenschap AGH voor Oost- en West-Vlaanderen of artisieke gymnastiek voor heren. Een zomerbarbeque sluit eind augustus 2012 het feestjaar af.  (mb)

info: turnkringreynaert.be