Kauwen beschadigen peerteelt
SINT-GILLIS-WAAS. Sint-Gillis-Waas is met 24 professionele fruittelers en 350 hectare boomgaarden een grote producent van de Conference peer. De boomgaarden trekken naast nuttige vogels ook kauwen, houtduiven, eksters en spreeuwen aan en die zorgen met hun eetlust voor flink wat schade aan de oogst. De fruittelers zijn creatief in afschrikkingsmiddelen en die kunnen soms voor (geluids)overlast zorgen. Fruittelers en gemeente vragen begrip voor de situatie.
Vogels - en vooral kauwen - hebben reeds tot 30% van de oogst vernietigd. Dat zorgt voor een verlies van enkele duizenden euro's per hectare.Probleem is dat de vogels geen volledige vrucht eten dus blijven de resten achter en rotten, waardoor ook ander vruchten wegrotten. De regio voert peren uit naar China en beschadigd of misvormd fruit kan niet meer verkocht worden. Daarom hebben de fruittelers geïvesteerd in visuele afschrikkingsmiddelen zoals opspringende poppen en vliegers. Ze stellen echter vast dat er bij de vogels na korte tijd gewenning optreedt en zijn akoestische middelen nodig. "We kunnen moeilijk mensen inhuren die een hele dag de boomgaarden bewaken. Dat kost handenvol geld.", klinkt het bij de telers. "Kauwen zijn heel intelligent. Ze wachten af tot de kust veilig is en vallen dan in groep aan. Ook roofvogels inzetten heeft geen zin want kauwen jagen die weg." De fruitpluk is dit jaar vroeger kunnen beginnen, zodat mogelijke geluidshinder ook beperkt in tijd zal zijn. Toch vragen de telers en de gemeente begrip van omwonenden. Vooral boomgaarden, begrensd door graanvelden blijken erg in trek bij vogels.
Burgemeester Remi Audenaert benadrukt het gevaar van kauwen. "Dertig jaar geleden was de vogels nauwelijks aanwezig in onze gemeente.", aldus Audenaert. "Maar omdat er geen natuurlijke vijand is, is de populatie flink kunnen uitgroeien." De schade aan het fruit in de boomgaarden is maar een deel van de overlast die kauwen veroorzaken. "Kauwen houden van warmte en nestelen daarom graag in schouwen.", weet Audenaert. "De brandweer heeft al 60 kauwennesten verwijderd. De afgelopen drie jaar werden 7 branden veroorzaakt door een kauwennest in de schouw." Kauwen blijken ook nestrovers te zijn waardoor kleine zangvogels verdwijnen.
"De populatie kauwen moet niet verdwijnen maar hun aantal moet wel zaken om het probleem onder controle te krijgen.", aldus burgemeester Audenaert. "Daarom ga ik de minister vragen om stappen te ondernemen." (mb)