De Kringwinkel Kemzeke is nu ook open

De Kringwinkel Kemzeke opende zaterdag in de Verbindingslaan de deuren. De bezoekers werden verwelkomd met een drankje en er kon een kijkje worden genomen in de werkplaats en de magazijnen. Van nu af aan is de Kringwinkel geopend van dinsdag tot zaterdag van 10u tot 17u. De hoofdactiviteit van een Kringwinkel is het inzamelen van herbruikbare goederen en ze terug op de markt brengen aan zeer democratische prijzen. De Kringwinkel Kemzeke is de derde van de VZW Den Azalee. De eerste winkel kwam er in Sint-Niklaas en daarna deze in Temse, die in de zomer van 2001 de deuren opende. Milieuzorg en kansarmoede bestrijden zijn de twee doelstellingen achter kringloopwinkels. Het gebouw waar Den Azalee de nieuw kringwinkel opende, was vroeger een textielfabriekje, nadien ook nog een postorderbedrijf met magazijn en een importzaak.
Het is de bedoeling om zelf goederen op te halen in Sint-Gillis-Waas en zijn deelgemeenten en in Stekene en deelgemeenten. Alle klanten van waar ook, zijn eveneens welkom. De initiatiefnemers verwachten ook klanten uit de grensstreek met Nederland.
De nieuwe kringwinkel is een deelwerking van sociale werkplaats Den Azalee, een VZW die 10 jaar geleden door het OCMW van Sint Niklaas is opgericht met als eerste doelstelling het cre?ren van werkgelegenheid voor mensen die moeilijkheden hebben om aan de slag te gaan in het reguliere arbeidscircuit. Nu werken er al meer dan 100 mensen. Hiervoor zijn er samenwerkingsovereenkomsten met de OCMW's van Sint-Niklaas, Temse en dus nu ook Stekene en Sint-Gillis-Waas. Deze laatste OCMW's selecteerden elk 4 personen met een tijdelijk contract en stellen ze ter beschikking van de Kringwinkel. De bevolking kan zien dat ook in hun eigen streek de combinatie tussen milieuproblematiek en sociale tewerkstelling mogelijk is.
De VZW Den Azalee investeert eveneens in omkadering, duurzame tewerkstelling en natuurlijk in de infrastructuur. De verbouwingen werden geraamd op 15 000 euro. Den Azalee zelf, neemt 2 vaste medewerkers in dienst. Voor de co?rdinatie en organisatie voorziet de vzw 2 werkleiders. De ploeg van de nieuwe Kringwinkel Kemzeke bestaat dus uit 12 medewerkers.
Ook de gemeentebesturen van Stekene en Sint-Gillis-Waas, engageren zich om het initiatief ruim bekend te maken. Op hun containerparken voorzien zij elk een gesloten container en een textielcontainer voor herbruikbaar textiel. Het is een uitdaging om te trachten het streefcijfer dat de Vlaamse overheid voor stelt, te behalen. Dat spreekt van het ophalen van 6 kg goederen per inwoner per jaar. De VZW Den Azalee wil dit cijfer binnen twee jaar halen en zit nu aan 4,4 kg. De Kringwinkels in Sint-Niklaas en Temse ramen het aantal kilogram opgehaalde goederen in 2004 op 560 000 kilogram.
De Kringwinkel haalt de aangeboden goederen gratis aan huis op en verwerkt ze in zijn werkplaats. Alle binnengekomen goederen worden gesorteerd, gecontroleerd, opgeknapt, mogelijk hersteld, gereinigd en dan in de winkel gepresenteerd.  Daar horen naast meubels ook fietsen, klein en groot elektrisch materiaal met garantie, huisraad en decoratie, kachels, kleding ?.bij. De merknaam "Kringwinkel" werd een drietal jaar geleden gelanceerd door de Koepel van Vlaamse Kringloopcentra.
Herbruikbare goederen kunnen binnengebracht worden van maandag tot zaterdag van 8.30u tot 17u.
Om een afspraak te maken voor de ophaling van goederen kan men terecht op het telefoonnummer 03 789 20 92. (F)