Nieuwe gevangenis biedt veel groen en licht
MELSELE. De bouw van de nieuwe gevangenis in Melsele gaat in oktober van start. Gisteren is het ontwerp voor gesteld. De architecten hebben ervoor gezorgd dat er veel licht en groen zal zijn. Dit is niet alleen belangrijk voor de gedetineerden maar ook voor de bezoekers en de mensen die er werken. De nieuwe gevangenis zal in juli 2013 in gebruik worden genomen en telt 300 plaatsen. Er kunnen 350 tot 400 mensen aan de slag.
Minister van justitie Stefaan De Clerck en zijn collega Didier Reynders namens de Regie der Gebouwen hebben gisteren hun handtekening gezet onder het contract met het consortium BAM PPP. Deze private partner zal de gevangenis niet alleen ontwerpen en bouwen maar zorgt nadien ook 25 jaar lang voor het onderhoud en een deel van de exploitatie zoals de catering. De Belgische staat betaalt hiervoor 13,7 miljoen euro per jaar. Het is de eerste keer dat er in ons land een gevangenis wordt gebouwd via deze procedure.
Bij het ontwerp stonden mens en milieu centraal. De gevangenis zal zo energiezuinig mogelijk zijn. Er zijn vier afzonderlijke gebouwen. Opmerkelijk is het vooral het inkomgebouw. Hier geen angstaanjagend poortgebouw zoals bij de meeste gevangenissen die dateren uit de 19e eeuw maar een uitnodigende inkomhal. De bezoekers komen hier immers ook met kinderen over de vloer. Dit mag geen traumatische ervaring zijn. Daarom datwe ook speeltuigen voorzien, leggen de architecten uit. Daarnaast is er een dienstgebouw met de administratie, een sportzaal, een bezoekersgedeelte, zittingzalen en een afdeling voor beperkte detentie. Een derde gebouw omvat de werkplaatsen. De eigengelijk gevangenis wordt in de traditionele stervorm gebouwd met drie verdiepingen. De vier vleugels komen uit in een zogenaamd panopticum (centrale toezichtskern). Van hieruit kunnen de cipiers alle celdeuren zien. Dit kloppend hart van de gevangenis wordt veilig afgescheiden van de celvleugels met stalen kozijnen en speciaal glas. Het zorgt ook voor een betere geluidsisolatie tussen de verschillende vleugels.
Alle cellen hebben eigen sanitair. Dankzij de dakhelling van 30% zal er ook veel meer natuurlijk licht zijn in de nieuwe gevangenis. Er is ook veel aandacht besteed aan groen. Er zijn twee gesloten wandelingen met bomen en beplantingen. Die worden overspannen met een beveiligingsgaas zodat er geen ontsnappingen kunnen gebeuren per helikopter. Daarnaast worden er ook vier binnentuinen aangelegd met een seizoensaangepaste beplanting. De buitenmuur zal zes meter hoog zijn. Rond de gevangenis komt ook nog een watergracht en een ruime groenzone met populieren en struiken die het gebouw wat aan het zicht moeten onttrekken. De aanwezigheid van groen en licht en ook het comfort van de cellen hebben een positieve invloed op het gedrag van de gedetineerden waardoor ook de veiligheid vergroot, leggen de architecten uit. Het is en blijft een gevangenis maar het moet wel menswaardig zijn.
De werken starten in oktober dit jaar en zullen klaar zijn in juli 2013. De gevangenis heeft intussen ook al een naam: Poort van Beveren. De gevangenis zal een directe tewerkstelling meebrengen van 350 tot 400 mensen.