Zwijndrecht: een wereldprimeur met bakvormen in kunststof

Vrijdagavond wordt in de zaak van Cleaning Baking Products in de Sint-Annaboomstraat 2-4, een wereldprimeur voorgesteld op het vlak van het bakken in vormen uit kunstsof en niet meer uit metaal. De nieuwe bakvormen, zowel voor bakkerijen als particulieren, moeten niet meer ingesmeerd worden en weerstaan temperaturen van -30 tot +250 graden. Ze kwamen tot stand met de medewerking van Professor Dokter Ingenieur Cl?ment Hiel, die werkzaam is bij de NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Hij heeft intussen zijn eigen bedrijf "Composite Support & Solutions Inc". Clem is de broer van de Zwijndrechtse bakker Marc Hiel. Het initiatief voor dit nieuw product groeide in de Statiestraat bij de bakker zelf. Zoals menig bakker, stelde ook Marc vast dat de metalen bakvormen vuil werden maar afwassen mocht niet. Ze moesten dus elke dag ingesmeerd worden met olie maar tijdens het bakken liet de olie op de broden zwarte vlekken na. Ook in de taartvormen was dat zo.
Daarom haalde Marc er zijn broer Clem bij die bezig was met het ontwikkelen van lichtgewicht composiet materialen en die zag daar wel een oplossing voor. Hij vond een kunststof die aan die eisen kon voldoen en tegen hoge temperaturen kon. Bij het afkoelen van het deeg in de metalen vormen in de remrijstkast zorgde condenswater ook voor oxidatie, met het gevolg dat er roest ontstond. De kunststof vormen kunnen nu zelfs in de afwasmachine. 
Na 4 jaar testen, in1999, waren Marc en Clem overtuigd van het nieuwe product en ze besloten een firma op te richten met een paar vennoten. Ze kozen de naam "clean baking products", omdat het staat voor proper en effici?nt bakken. De broers gingen er van uit dat gezondheid en voeding, hand in hand gaan. De consument stelt op dat vlak trouwens terecht hoge eisen. Het uitgangspunt is dan ook "properder maar gezonder bakken".
Belangrijk gegeven is ook dat de bakvormen ook door particulieren kunnen worden gebruikt. Het product zal zelfs in de supermarkten in de rekken worden geplaatst. Bakker Hiel daarover:  " De particulierenmarkt is voor onze firma ook een optie omdat wij als bakker ook ondervinden dat vele mensen voor de gezelligheid met hun kinderen, ook eens willen bakken zoals men dat vroeger deed. Dat kan je als bakker toch niet doen stoppen. Mensen bakken omdat ze het graag doen niet om geld of tijd te besparen." 
Clean Baking Products ziet het dus zeker niet als een concurrentie voor bakkerijen. Het nieuwe product is in de eerste plaats ontwikkeld door een bakker voor de bakkers. Marc wil zijn collega's makkelijk laten werken want hij weet zoals geen ander, hoe moeilijk het is als bakker, om met niet al te veel personeel, een goede zaak te leiden.
 De bakvormen wegen 70 % minder en gaan 4 keer langer mee dan de metalen vormen. Ook de particulier zal in de nabije toekomst van nog meer producten, en de grote voordelen ervan, kunnen genieten met o.a. kookpotten voor microgolf- en oventoepassingen.
Prof. Dr. Ir. Clem Hiel, afkomstig uit Melsele, is Hoogleraar in Nieuwe Materialen en Toegepaste Mechanica op de Vrije Universiteit Brussel, 15 Jaar hoofd van de ontwerp-afdeling van NASA, USA. en stichter en zaakvoerder van "Composite Support & Sollutions Inc." California, USA. Hij ontving recent de medaille van het "Institut Royal Des Elites du Travail de Belgique", van Koning Albert II voor zijn innovaties als ingenieur en onderwijzer. Samen met zijn broer Marc bezorgt hij Zwijndrecht nu een wereldprimeur.
Zaterdag 29 en zondag 30 januari kan een bezoek gebracht worden aan de showroom op de hoek van de Sint-Annaboomstraat en Dorp West waar de wereldprimeur wordt voorgesteld.(F)