Stad Antwerpen pakt de zwerfkatten

ANTWERPEN/LINKEROEVER. Sedert begin van dit jaar heeft het college van de stad een beheersovereenkomst met de vzw Co?rdinatie Antwerpse Dierenbescherming (CAD). Daarmee wil de stad werk maken van een diervriendelijke aanpak van de overlast door zwerfkatten. Ook in de stad leven heel wat zwerfkatten zich snel voortplanten en wel eens voor overlast kunnen zorgen. Uit gesprekken met verschillende organisaties die op het terrein actief zijn, bleek dat CAD de beste garanties te bieden voor een duurzame, geco?rdineerde aanpak. Het is geen geen dierenasiel want dat heeft immers een andere doelstelling, namelijk dieren opvangen en eventueel toevertrouwen aan een nieuwe eigenaar. CAD werkt nauw samen met vrijwilligers en dierenartsen. Zij zorgen ervoor dat de katten gevangen, onvruchtbaar gemaakt en teruggezet worden.
Iemand die met zwerfkatten te maken heeft zal zich kunnen wenden tot een "meldpunt zwerfkatten", dat 24 op 24 uur bereikbaar is via e-mail, website en fax. Het meldpunt zal tijdens de kantooruren van 9 tot 17u en beperkt daarbuiten, telefonisch bereikbaar zijn.
Buurtbewoners worden vooraf verwittigd wanneer er een vangactie komt. Op die manier kunnen ze hun huiskat binnen houden of herkenbaar maken. Er zal ook gevraagd worden niet te voederen. Zij komen ook te weten wat er met de katten zal gebeuren en wie vragen heeft zal terecht kunnen op het meldpunt. De onvruchtbaar gemaakte katten worden gemerkt door een ingeplante chip of door een oorknip. Daarna worden ze terug gebracht op de plek waar ze werden gevangen.(F)